Il Grand' Inquisitor

Bayreuth - prelude

De Bayreuther Festspiele beginnen pas eind juli, maar de PR-machine draait al op volle toeren. Vorig jaar ging alle aandacht naar hun nieuwe Ring, dit jaar staat Katharina Wagner in het midden van de belangstelling.

Katharina Wagner is de jongste dochter van Wolfgang Wagner, de 87-jarige kleinzoon van Richard Wagner en nog altijd leider van de Festspiele. Ze staat deze maand op de cover van zowel Das Opernglas als Opernwelt, en geeft een interview aan beide operamagazines.

Nog meer interviews:

Aanleiding voor al deze interviews is haar regiedebuut in Bayreuth. Ze heeft al meer opera's geregisseerd, die weliswaar niet allemaal even enthousiast onthaald werden. Op 25 juli heeft ze echter de eer het festival te openen met Die Meistersinger von Nürnberg.

Maar er is meer. In die interviews spreekt ze niet alleen over "haar" Meistersinger, maar liet ze zich ook ontvallen dat ze klaar is om haar vader op te volgen als leider van de Bayreuther Festspiele.

De Richard-Wagner-Stiftung heeft de opvolging op de agenda gezet voor hun vergadering in het najaar. Het is namelijk de "Stiftungsrat" die beslist over het leiderschap. In de statuten staat trouwens dat het bij voorkeur iemand uit de Wagnerfamilie moet zijn en pas als er geen geschikte Wagner gevonden wordt, kan buiten de familie gezocht worden. Er blijkt dus een geschikte kandidaat te zijn, maar andere takken van de Wagnerfamilie - onlangs in The Times nog omschreven als "Europe’s most dysfunctional musical family" - zouden wel eens roet in het eten kunnen gooien.

In de eerste plaats is er Eva Wagner-Pasquier. Zij is ook een dochter van Wolfgang, maar uit zijn eerste huwelijk. Vader en dochter schijnen niet goed overeen te komen, nadat zij de kant van haar moeder koos tijdens de echtscheiding. Eva was tot nu toe de artistieke adviseur van Lissner in Aix. Het tweede alternatief is Nike Wagner. Zij is de nicht van Wolfgang, de dochter van Wolfgangs broer Wieland Wagner, en momenteel de intendant van het Kunstfest Weimar. Beide hebben, in vergelijking met Katharina, zeker meer ervaring en ze hebben afgelopen weekend laten weten dat ze ook kandidaat zijn.

Het is duidelijk dat Katharina de gedoodverfde opvolger van Wolfgang is en dat hij enkel zijn 29-jarige dochter als opvolger wil. In de Stiftungsrat heeft hij echter maar één van de 24 stemmen. Maar zolang hij blijft leven, heeft hij wel een effectief veto in de hand... aangezien hij zelf eerst moet aftreden vooraleer hij opgevolgd kan worden. Toen de Stiftungsrat in 1999 Eva verkoos boven zijn vrouw, Gudrun, is hij ook aangebleven. In het najaar zal blijken of de geschiedenis zich herhaalt of niet.

Maar eerst zijn alle ogen gericht op het Bayreuth-debuut van Katharina Wagner.

Publicatie: maandag 9 juli 2007 om 22:15
Rubriek: Nieuws