Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2007-2008

De Vlaamse Opera heeft eindelijk haar nieuw seizoen aangekondigd. Het operaprogramma ziet er al terug iets gevulder uit dan het huidig seizoen, maar de liedrecitals zijn nog altijd niet terug...

Volgend seizoen zou het operahuis in Antwerpen na twee gesloten seizoenen terug moeten opengaan. Dit feit wordt gevierd tijdens het openingsweekend van 17 en 18 november, waarvoor vreemd genoeg nog geen programma bekend is. Dat feest kan dan ook meteen dienen om het 100-jarig bestaan van het Antwerpse operahuis te vieren. Zouden ze het aandurven om De herbergprinses, de opera waarmee het operahuis op 18 oktober 1907 ingespeeld werd, vanonder het stof te halen ? Is er trouwens iemand die ooit iets uit dit werk gehoord heeft ?

Tot het zover is, speelt de Vlaamse Opera nog even op verplaatsing voor wat de Antwerpse voorstellingen betreft. Een van die voorstellingen is Siegfried. De Ring-cyclus wordt volgend seizoen zelfs in een keer afgewerkt. Götterdämmerung zal het seizoen in juni besluiten. De zangers zijn dezelfde als bij de vorige afleveringen. De nieuwkomer is uiteraard de zanger voor Siegfried... de mij onbekende Lance Ryan. Deze Canadese tenor heeft eerder dit seizoen wel al de de jonge én de oude Siegfried in Karlsruhe gezongen en, als ik de recensies in "Das Opernglass" en "Opernwelt" mag geloven, met groot succes.

De Antwerpse opera zal geopend worden met een herneming van de Joosten-productie van Le nozze di Figaro. Bij de vijf hoofdrollen zit niemand die ik ken, maar dat hoeft uiteraard geen bezwaar te zijn voor een goede voorstelling.

Een andere productie die zijn kwaliteiten reeds ruimschoots bewezen heeft, zij het niet in de Vlaamse Opera, is Dialogues des Carmélites in de productie van Robert Carsen. Deze aangrijpende productie was tien jaar geleden voor het eerst te zien in Amsterdam... toen nog met Rita Gorr als de oude priores. In Antwerpen zal deze rol gezongen worden door Nadine Denize. Olga Pasichnyk is voorzien voor Blanche en Lyne Fortin zal de nieuwe priores zingen. Jean-Claude Casadesus dirigeert.

De laatste geënsceneerde voorstelling is de wereldcreatie van La Strada, een opera van Luc Van Hove, naar de gelijknamige Fellini-film.

Volgend seizoen zijn er ook twee concertante opera's. Helemaal in het begin van het seizoen is dat La damnation de Faust. Paolo Carignani dirigeert Stephanie Houtzeel (Marguerite) en Eric Cutler (Faust). Maar ik ben vooral benieuwd om Philippe Rouillon terug te horen, in de rol van Méphistophélès. De tweede concertante opera is La sonnambula met Annick Massis als de slaapwandelaarster Amina en Colin Lee als Elvino.

Spijtig dat er geen Verdi in het aanbod zit, maar voor de rest ziet het er nog zo slecht niet uit.

Publicatie: donderdag 17 mei 2007 om 09:46
Rubriek: Toekomstmuziek