Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2007-2008

De Nederlandse Opera heeft als eerste haar nieuw operaseizoen aangekondigd.

Na de Ring- en de Mozart-Da Ponte-cyclus, hebben ze in Amsterdam blijkbaar de smaak voor cycli te pakken. Ze beginnen het seizoen met een Monteverdi-cyclus, waarvoor ze de producties van Pierre Audi hernemen. De drie opera's, L'Orfeo, L'incoronazione di Poppea en Il ritorno d'Ulisse in patria, worden wel door drie verschillende dirigenten en orkesten uitgevoerd. De opera's worden aangevuld met een productie Madrigalen in de Westergasfabriek.

Pierre Audi zal ook nog Castor et Pollux van Rameau regisseren met Les Talens Lyriques onder leiding van Christophe Rousset, en met o.a. Veronique Gens. Als tegenhanger van al die barokmuziek, doet hij ook Saint François d'Assise met Rodney Gilfry als Saint-François en Camilla Tilling als de engel. Ingo Metzmacher dirigeert het Residentie Orkest.

Metzmacher zal ook het grote Duitse repertoire dirigeren. Zo komt er een Tristan und Isolde onder zijn leiding, met Stig Andersen en Linda Watson in de titelrollen. Verder doet hij ook Strauss' Daphne, in een productie van Peter Konwitschny en met Michaela Kaune als Daphne.

Bij de Italiaanse opera springt Verdi's Un ballo in maschera eruit. Al is het maar omdat Rolando Villazón zijn roldebuut als Riccardo gaat maken in deze productie van Richard Jones. Als daarenboven Andrzej Dobber Renato zingt, kan dat nu al niet stuk. Voor Lucia di Lammermoor hebben ze blijkbaar nog geen tenor gevonden... maar wel al twee Lucia's, Mariola Cantarero en Cinzia Forte.

Naast Monteverdi en Rameau, staat ook nog een Handel-opera op het programma... Giulio Cesare in de productie van de Hermannen met René Jacobs en met Lawrence Zazzo en Marijana Mijanovic die afwisselen als Giulio Cesare.

Kát'a Kabanová zal te zien zijn in een productie van Willy Decker, met Amanda Roocroft in de hoofdrol. Johan Simons gaat een poging doen om Die Entführung aus dem Serail te regisseren. En Louis Andriessen heeft een nieuwe opera, Commedia, geschreven. Die zal te horen zijn in Theater Carré met Reinbert de Leeuw.

Afgezien van die zes barokproducties, lijkt het een gevarieerd aanbod te zijn.

Publicatie: maandag 19 februari 2007 om 11:38
Rubriek: Toekomstmuziek