Il Grand' Inquisitor

Gräfin Mariza in Dessau

Dessau ligt ongeveer 50 km ten noorden van Leipzig, dus niet te ver weg voor een uitstapje. In het Anhaltisches Theater worden zowel theater, musical, opera als... operette gespeeld.

Het gebouw is langs buiten een Oostblok-mastodont. Binnenin zit een verrassend kleine zaal in vergelijking met de grootte van het gebouw. De zaal bevat ongeveer 1000 plaatsen en er is slechts één groot balkon met overal even goede zichtlijnen. Spijtig genoeg is het stadje Dessau zelf niet zo interessant. Het is alles wat je van een ex-DDR-stad zou verwachten. Ik vermoed dat ongeveer alles er nog hetzelfde uitziet zoals twintig jaar geleden... vervallen gebouwen wisselen in het straatbeeld af met grauwe woonkazernes. Zelfs het opera-park, met nog een standbeeld van Karl Marx, ligt er slordig en niet-onderhouden bij.

Maar ik was dus naar Dessau gereden om Kálmáns operette Gräfin Mariza te horen. In tegenstelling tot onze contreien is er nog vaak operette te horen op de Duitse podia en ik hoopte dat ze hier nog enigszins wisten hoe ze een goede operette moeten opvoeren... tevergeefs.

De semi-moderne enscenering van Helmut Polixa doet weliswaar nog zeer traditioneel aan... maar de operettesfeer is ver te zoeken. Er wordt niet echt veel gedanst en er wordt een acteur (met versterking) toegevoegd zodat de zangers niet te veel dialogen zouden moeten spreken. De jonge dirigent Markus L. Frank doet nochtans zijn best om wat melancholie, de lach en de traan, uit de orkestbak te toveren.

De voorstelling begon al niet onder een goed gesternte, aangezien de voorziene tenor die Tassilo zou zingen een verkoudheid had. Maar Leipzig is niet ver weg, dus hadden ze uit het Leipzigse ensemble Hans-Jörg Bock laten overkomen. Hij zingt de rol met panache, maar heeft een nogal vreemde manier om naar de hoge noten te springen... mooi is anders. De sopraan Daniela Zanger zong de titelrol. Zij lijkt enigszins de stijl voor Gräfin Mariza te beheersen, maar heeft niet veel stem (meer?). De onderste helft van haar stem is onbestaande, met wat overblijft redde ze het niet. Maar gelukkig was er nog Cornelia Marschall die show stal als Lisa. Ze heeft een mooie stem en je zou haast hopen dat ze snel in een ander operahuis terecht komt dan in het deprimerende Dessau.

Publicatie: vrijdag 3 november 2006 om 18:27
Rubriek: Operette