Il Grand' Inquisitor

De Munt 2006-2007

De Munt heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het is tevens het laatste seizoen met Bernard Foccroulle aan het roer, voor hij naar Aix vertrekt en Peter De Caluwe zijn intrek neemt in Brussel.

Het seizoen begint en eindigt met twee hernemingen van Mozart-opera's. In het begin van het seizoen is dat Die Entführung aus dem Serail in de enscenering van Christof Loy. Er is een dubbele bezetting voorzien waarin vooral de eerste bezetting met Marlis Petersen als Konstanze en Pavol Breslik als Belmonte er boeiend uitziet. Op het einde van het seizoen doen ze nog maar eens Die Zauberflöte... ook met een dubbele bezetting, waarvan vooral de tweede bezetting mij aantrekt omwille van Hélène Guilmette als Pamina en met de Sarastro van Alfred Reiter als bonus. En terwijl William Kentridge toch in de buurt is, hernemen ze ook nog een paar keer zijn productie van Il ritorno d'Ulisse.

De twee grote kleppers komen nog voor Nieuwjaar. Om te beginnen komt er een nieuwe productie van Tristan und Isolde, geregisseerd door Yannis Kokkos. Tristan en Isolde worden respectievelijk gezongen door John Keyes en Iréne Theorin... twee namen die me niet meteen iets zeggen. Voor König Marke komt Franz Hawlata en Lilli Paasikivi is Brangäne.

De eindejaarsproductie is La traviata in de luxueuze productie van Karl-Ernst & Ursel Herrmann, die nog dateert uit het Mortier-tijdperk. Ook hier worden twee bezettingen voorzien met Virginia Tola en Elzbieta Szmytka als Violetta en James Valenti en Marius Brenciu als Alfredo. Voor Germont zijn er zelfs drie zangers... José Van Dam, Vladimir Chernov en Tassis Christoyannis.

Dan zijn er nog twee opera's, die ik totaal niet ken, maar die wel regelmatig opduiken in het repertoire van andere operahuizen... en waar ik dan ook naar uitkijk. Richard Jones zal Prokofievs De vuurvogel ensceneren. En de bezetting van Stravinsky's The Rake's progress ziet er redelijk impressionant uit met Laura Claycomb (Anne Trulove), Charles Castronovo (Tom Rakewell), William Shimell (Nick Shadow) en Dagmar Peckova (Baba the Turk).

Volgend seizoen kunnen we ons ook verwachten aan twee wereldcreaties. L'Uomo dal fiore in bocca van Luc Brewaeys wordt gekoppeld aan Monsieur Choufleuri restera chez lui le... van Offenbach. De Offenbach-operette wordt uitsluitend door Belgische zangers bezet met o.a. Michel Trempont, Yves Saelens en Lionel Lhote. De tweede wereldcreatie is Frühlings Erwachen van Benoît Mernier naar een toneelstuk van Wedekind. De regie is in handen van Vincent Boussard.

De Munt wijkt ook een paar keer uit naar andere zalen. Zo zal het oratorium La vergine dei dolori van Scarlatti in het Théâtre National in scène gezet worden. Verder zijn er ook nog drie concertante voorstellingen in het PSK. Samson et Dalila met Olga Borodina en Carl Tanner lijkt me iets om niet te missen. Hetzelfde geldt voor Tancredi met o.a. Bernarda Fink (Tancredi) en Rosemary Joshua, alhoewel het een verrassing is om te zien dat René Jacobs zich aan Rossini waagt. Nog meer belcanto zal (hopelijk) te horen zijn in I Puritani, alhoewel Désirée Rancatore als Elvira me niet echt hoopvol stemt. Antonino Siragusa heeft de ondankbare taak om Arturo te zingen.

Voor de wereldcreaties wordt het natuurlijk afwachten, maar desalniettemin ziet het Muntseizoen er helemaal niet slecht uit. Ik kan spijtig genoeg niet hetzelfde zeggen over de Lied-recitals.

In oktober komt Larissa Gergieva met zes Mariinsky-zangers alle liederen van Shostakovitch uitvoeren, gespreid over drie opeenvolgende recitals. Ik vrees dat de verzadiging zeer snel zal optreden. De tenor Pavol Breslik en de alt Qiu Lin Zhang zullen een heel recital met Tsjechische muziek brengen van Janacek, Smetana, Dvorak en Martinu... kan interessant zijn. De "credentials" van Monica Bacelli en Carlos Alvarez als liedzanger staan nog altijd in vraag en het recital met Dorothea Röschmann is uiteraard absoluut te vermijden. Het enige wat overblijft, is Matthias Goerne met een Brahms-programma (weliswaar in het PSK) en Violeta Urmana met Berlioz en Strauss.

Anderzijds kan de keuze van Natalie Dessay voor het Vriendengala als één van de meest geïnspireerde beslissingen gecatalogeerd worden... Covent Garden heeft trouwens ook net haar seizoen aangekondigd, en daar zal ze optreden in La fille du régiment (een roldebuut)... met de Vriendengala-zanger van dit seizoen, Juan Diego Florez.

Publicatie: dinsdag 28 maart 2006 om 22:21
Rubriek: Toekomstmuziek