Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2006-2007

Zoals altijd is De Nederlandse Opera de eerste om zijn nieuw seizoen aan te kondigen. Het meest opvallende project is de volledige Da Ponte-cyclus waarmee ze het Mozartjaar afsluiten. Jossi Wieler en Sergio Morabito gaan de drie Mozart-opera's regisseren, met Ingo Metzmacher in de orkestbak. Uit de kalender blijkt dat ze de drie opera's effectief als een cyclus gaan opvoeren, wat perspectieven opent voor een (lang) weekendje Amsterdam.

Helemaal op het einde van het seizoen staan twee nieuwe opera's, Wagner Dream van Jonathan Harvey en Doctor Atomic van John Adams. Deze laatste opera - die handelt over de ontwikkeling van de atoombom - werd eerder dit seizoen gecreëerd in San Francisco. En het is deze productie van Peter Sellars, met o.a. Gerald Finley in de rol van Oppenheimer, die nu naar Amsterdam reist.

Voor het standaardrepertoire gaan ze het zoeken bij Strauss, Wagner en Puccini... met Verdi als grote afwezige. Het seizoen opent met Capriccio in een productie van Andreas Homoki met een interessante bezetting (Gabriele Fontana, Olaf Bär, Dietrich Henschel, ...). Later op het seizoen wordt Tannhäuser opgevoerd in een productie van Nikolaus Lehnhoff. Robert Gambill en John Keyes alterneren in de titelrol en verder met Martina Serafin (Elisabeth), Petra Lang (Venus) en Roman Trekel (Wolfram). Tenslotte hernemen ze ook de Wilson-productie van Madama Butterfly.

Het barokrepertoire komt aan bod met Handels Hercules, een productie van Luc Bondy met Nathan Berg als Hercules. En Schrekers Die Gezeichneten moet de twintigste eeuw vertegenwoordigen.

Publicatie: zaterdag 18 februari 2006 om 10:15
Rubriek: Toekomstmuziek