Il Grand' Inquisitor

Marie Devellereau in Brussel

De tweede voorstelling uit de reeks "Muziek en Poëzie" die ik dit seizoen bijwoonde, was gewijd aan Victor Hugo. Een keuze die niet geheel toevallig was, aangezien we bijna aan het einde zijn van zijn 200ste verjaardag (hij is geboren op 26 februari 1802).

In deze voorstellingenreeks worden liederen op teksten van Victor Hugo afgewisseld met gedichten, brieven en prozateksten. Voor de liederen werd hoofdzakelijk geput uit het Franse lied-oeuvre van Fauré, Bizet, Saint-Saëns, ... maar ook een paar uitstapjes naar Liszt (het bekende "Oh, quand je dors") en Donizetti. Plaats van het gebeuren was het Théâtre National... een verbouwde cinemazaal met een problematische akoestiek waar vooral de piano onder te lijden had.

De liederen werden gezongen door de sopraan Marie Devellereau, aan de piano begeleid door Philippe Cassard; de teksten werden voorgedragen door Roland Bertin. Gewoonlijk wordt daar een of andere regie rondgebouwd om wat eenheid te scheppen. In deze voorstelling was dit zo goed als achterwege gelaten. De zangeres en de pianist komen op als het hun beurt is en gaan terug af als er een stukje gereciteerd werd... de recitant blijft meestal in een luie zetel zitten. Het resultaat was nogal rommelig en had als bijkomend effect dat er constant tussendoor geapplaudisseerd werd. Dramatisch was het dus geen hoogvlieger.

Ook op muzikaal vlak stelde het niet veel voor. Marie Devellereau is meer een "chanteuse" dan een zangeres die de helft van haar noten slecht ondersteunt. De klank van haar stem is ook maar mager en wordt wel heel ijl en benepen in de hoogte. Dit was wel spijtig want ze heeft een mooie Franse uitspraak, maar als je buikpijn krijgt van naar haar te luisteren, is het plezier snel voorbij.

En dan tenslotte waren ze ook nogal gehaast om nog twee bisnummers ten beste te geven... die niets met Victor Hugo te maken hadden: "Je te veux" van Satie en de scène van Thérèse uit Poulencs Les mamelles de Tirésias, inclusief ballonnen...

Publicatie: maandag 20 januari 2003 om 23:33
Rubriek: Liedrecital