Il Grand' Inquisitor

Michelle Breedt in Schwarzenberg

De eerste, en tot deze week de enige, keer dat ik de mezzo Michelle Breedt gehoord heb, was in 1999 op de Schubertiade, toen die nog in Feldkirch resideerde. Haar pianist was toen Wolfram Rieger voor een thematisch programma rond nacht en dood.

Gisteren gaf ze weer een recital op de Schubertiade. Haar pianist is nog altijd Wolfram Rieger, die ondertussen uitgegroeid is tot de meest vooraanstaande liedpianist. Haar programma was weer thematisch opgebouwd met Schubertliederen Zu den vier Jahreszeiten... net zoals Olaf Bär in juni gedaan heeft.

Michelle Breedt heeft een mooie, homogene stem en ze zingt de liederen met voldoende aandacht voor de tekst. Maar toch kon ze me niet bekoren met de twee eerste seizoenen (zomer en herfst), ondanks de aanwezigheid van schitterende liederen als Herbst of An den Mond in einer Herbstabend. Een mogelijke verklaring is dat ze teveel steelse blikken in de piano wierp. Ze had daar precies de tekst of de partituur als geheugensteun liggen. Ik denk dat het minder zou storen als ze in dat geval gewoon een pupiter zou gebruiken, in plaats van te proberen om haar onzekerheid te verbergen...

De "winter" na de pauze beviel me veel beter. Ze begon met Der stürmische Morgen uit "Winterreise" en eindigde met Rastlose Liebe. Maar het was het sfeervol gezongen Der Winterabend (nog zo één van die wondermooie Schubertliederen, die men veel te weinig hoort) waarmee ze de hoofdvogel van de namiddag afschoot.

De "lente" werd slechts door één lied - Viola - vertegenwoordigd. Het is een gigantische bloemenballade waarin vooral Wolfram Rieger zijn meesterschap toonde. Uit zijn piano bloeiden tedere "Schneeglöcklein" op middels zijn delicate aanslag... en later klonken er onheilspellende mysterieuze klanken als aankondiging van "Doch ein ängstliches Gefühl".

Ondanks een zwak begin, eindigde het recital dan toch sterk. En dankzij de twee bisnummers - Frühlingsglaube en Seligkeit - verliet ik fluitend de Angelika-Kauffmann-Saal...

Publicatie: dinsdag 6 september 2005 om 15:53
Rubriek: Liedrecital