Il Grand' Inquisitor

De grote Verzoeking van Sint-Antonius in deSingel

Terwijl de techniekers van de Vlaamse Opera het Barbiere-decor van Gent naar Antwerpen halen, hebben het Orkest en het Koor even tijd voor hun laatste concert van het seizoen. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Louis De Meester voeren ze, onder leiding van Michel Tilkin, zijn "burleske cantate" De grote Verzoeking van Sint-Antonius op.

Het is een Nederlandstalig werk op een groteske tekst van Michel de Ghelderode (ook gekend als tekstleverancier voor Le Grand Macabre) dat geïnspireerd is op het schilderij van Jheronimus Bosch. De cantate vertelt in 13 taferelen het verhaal van Sint-Antonius (Werner Van Mechelen) die probeert te weerstaan aan al de verleidingen die hem door de opperduivel Leonardus (Huub Claessens) voorgeschoteld worden.

De muziek dateert van 1957 en is een opeenstapeling van allerlei stijlen en muziekinstrumenten. Antonius wordt bijvoorbeeld begeleid door een accordeon of een klavecimbel, Leonardus' interventies gaan vaak gepaard met trombones en tuba. Er wordt ook uitbundig gebruik gemaakt van elektronische vervormingen en klankbanden. Een van de grappigste momenten is bijvoorbeeld het moment dat Antonius een laatste lofzang gaat zingen en de duivel hem als begeleiding voorziet van "een septuor van Amerikaanse duivelen die zich bedienen van allerzoetste instrumenten", waarna er een jazz-bandje uit de luidsprekers klinkt... Als je het allemaal niet te serieus opvat, is het best wel een leuk en grappig werkje voor tijdens een warme zondagnamiddag. Ook de zangers schenen zich wel te amuseren.

Voor de pauze werd Etüde van Giorgio Battistelli uitgevoerd... een (lawaaierige) bewerking van een scène uit diens opera Die Entdeckung der Langsamkeit. Het duurde gelukkig maar 20 minuten... het is nog nooit zo snel pauze geweest.

Klara zendt het concert op woensdag 29 juni uit, maar ik betwijfel of "De Verzoeking" over de radio hetzelfde effect kan hebben.

Publicatie: zondag 26 juni 2005 om 18:11
Rubriek: Concert