Il Grand' Inquisitor

Vigilie in het PSK

Het is een bevreemdend zicht om de zaal van het Paleis voor Schone Kunsten binnen te komen en een leeg podium aan te treffen, afgezien van een eenzame pupiter voor de dirigent. De reden hiervoor was de uitvoering van twee koorwerken uit de Russische-orthodoxe liturgie, op muziek van Sergey Rakhmaninov.

Het Kamerkoor van Sint-Petersburg stond onder leiding van Nikolai Kornev en begon de avond met een paar uittreksels uit de Liturgie van St-Chrysostomus. De hoofdbrok van de voorstelling bestond uit de Vigilie (Opus 37), bestaande uit de Vespers en Metten. Het is een genre dat me totaal vreemd is, maar dit "puur-zingen" is van een ontroerende schoonheid.

Net zoals bij de Hohe Messe een paar weken geleden werden de solisten gerecruteerd uit het koor. Weliswaar niet met hetzelfde dramatische resultaat als bij het Balthasar-Neumann-Chor toen, maar het is toch niet helemaal wat het zijn moet. Een goede koorzanger is niet noodzakelijk ook een goede solist, zelfs niet bij een Russisch koor. Maar aangezien de solistenpartijen relatief klein zijn, was dit maar een kleine smet op de avond. Die idioten in het publiek die het niet nodig vonden om hun GSM uit te schakelen, daarentegen...

Desalniettemin, kon er toch nog een bisnummer af: een Russische versie van het universele kerstlied Stille Nacht.

Publicatie: woensdag 18 december 2002 om 22:17
Rubriek: Concert