Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2005-2006

Het volgende seizoen van de Vlaamse Opera werd iets later aangekondigd dan gewoonlijk. Het programma ziet er niet echt opwindend uit. Maar er kan begrip opgebracht worden, aangezien ze het volledige seizoen gehinderd worden door de renovatie van het Antwerpse operahuis, wat de repertoirekeuze ongetwijfeld beïnvloed zal hebben. Maar ondanks het Mozartjaar zijn ze erin geslaagd om geen enkele Mozartopera te voorzien, afgezien van een Nederlandstalige versie van De toverfluit... "voor kinderen en grote mensen met een jeugdig hart".

Wat ook meteen opvalt, is dat ze op het eind van het seizoen al beginnen met hun Ring. Das Rheingold wordt echter enkel in Gent en niet in Antwerpen opgevoerd. Egils Silins (de toekomstige Holländer in de Munt) gaat Wotan zingen. En ik kijk er al naar uit om Peter Bronder te horen als Loge. Net zoals in Luik, gaat Werner Van Mechelen ook in Gent Alberich zingen. Het ligt voor de hand dat Ivan Törzs gaat dirigeren. En dat Ivo van Hove de regie gaat doen, is al langer geweten.

Al de andere opera's gaan ook eerst in Gent in première, waarna ze naar Antwerpen komen. Twee producties worden ontvangen door deSingel. Ariadne auf Naxos is een productie van Paul Curran van twee jaar geleden van La Fenice. Mariana Svetkova (Ariadne), Jeffrey Dowd (Bacchus), Stephanie Houtzeel (Komponist) en Sine Bundgaard (Zerbinetta) zingen de belangrijkste rollen. Verder wordt ook de Carsen-productie van Semele hernomen in deSingel, met Laura Claycomb in de titelrol.

Als ik me niet vergis dan is het al meer dan 10 jaar geleden dat de Vlaamse Opera nog eens operette gebracht heeft (dat was toen Die Fledermaus). Volgend seizoen is het eindelijk nog eens zover met een nieuwe productie van Lehárs Die lustige Witwe in een regie van Lee Blakeley. Er zijn twee bezettingen voorzien: Cheryl Barker en Edith Haller (Hanna Glawari), Tommi Hakala en Mathias Hausmann (Graf Danilo), Matthias Klink en Christian Baumgärtel (Camille de Rosillon). In Antwerpen wordt dit opgevoerd in de vernieuwde ex-cinemazaal De Roma in Borgerhout.

Giorgio Battistelli is ook weer van de partij. Andrea Schwalbach regisseert diens Prova d'orchestra, in Antwerpen te zien in de Koningin Elisabethzaal. Daar staat ook een concertante opvoering van Nabucco op het programma met Bruno Caproni in de titelrol en met Paoletta Marrocu als Abigaille. Paolo Carignani dirigeert. En dan is er nog een tweede concertante opera met Donizetti's Maria Stuarda, nog maar eens met Silvio Varviso en weer in de Antwerpse Stadsschouwburg... hopelijk hebben ze tegen dan iets aan de akoestiek gedaan. De bezetting bestaat uit Darina Takova (Maria Stuarda), Marie-Ange Todorovitch (Elisabetta) en Eric Cutler (Leicester).

Publicatie: vrijdag 6 mei 2005 om 07:23
Rubriek: Toekomstmuziek