Il Grand' Inquisitor

Bozar 2005-2006

Een volledig overzicht geven van alle concerten die Bozar volgend seizoen plant in het PSK, Conservatorium, Miniemenkerk of andere Brusselse zalen zou me te ver leiden. Zelfs als ik me zou beperken tot de concerten met een vocale component, wordt dit onoverzichtelijk. Maar toch een paar opvallende concerten.

De cyclus "Concertante Opera's" werd herdoopt in "Muziek en Theater", waardoor er ook een aantal niet-opera's en twijfelgevallen in ondergebracht kunnen worden. Maar De speler van Prokofiev is wel een echte opera. Op 5 oktober komen Valery Gergiev en het Mariinsky-orkest daarvoor naar Brussel. René Jacobs zet zijn Mozart-voorstellingen verder met La clemenza di Tito op 15 november met Werner Güra als Tito en Alexandrina Pendatchanska en Malena Ernman als respectievelijk Vitellia en Sesto (veronderstel ik, want concertorganisatoren denken dat de vermelding van wie welke rol zingt niet belangrijk genoeg is om het te vermelden). Daarnaast staan er in deze cyclus nog een paar barokopera's op het programma... King Arthur van Purcell met het het Balthasar-Neumann-Chor & Ensemble op 26 oktober, Les paladins van Rameau met Les arts florissants op 11 december en Lully's Le Bourgeois Gentilhomme met Le poème harmonique op 21 februari.

De Munt komt ook twee keer naar het PSK voor concertante opera. In maart brengen ze drie voorstellingen van Le villi met Cristina Gallardo-Domas, Carlos Ventre en Stefano Antonucci. En in mei brengen ze drie concerten met o.a. een opvoering van Poulencs La voix humaine. Daarvoor vermelden ze wel nog Alexia Cousin als zangeres, maar ze weten blijkbaar nog niet dat ze ondertussen op pensioen gegaan is. Op 23 oktober is Blauwbaards Burcht te horen met Gidon Saks en Cornelia Kallisch; het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Peter Eötvös.

Tot zover de opera's. Maar er zijn natuurlijk ook verschillende recitals en concerten voorzien. Het belangrijkste recital komt op 2 mei met een duo-recital van Angelika Kirchschlager en Thomas Quasthoff. Samen met Justus Zeyen brengen ze liederen en duetten van Brahms, Schumann en Mahler. Een ander duo-concert vindt op 12 oktober plaats met Sarah Connolly en Dietrich Henschel. Philippe Herreweghe en het Orchestre des Champs-Elysées begeleidt hen in o.a. liederen uit "Des Knaben Wunderhorn".

Een recital met Bernarda Fink is ook niet te missen. Op 12 mei zingt ze in het Conservatorium een recital met werken van Schubert en Ginastera. Magdalena Kozena komt twee keer naar het PSK. Op 21 november zingt ze samen met David Daniels barokaria's, Paul Goodwin dirigeert het Kammerorchester Basel. En op 3 december komt ze met "haar" Sir Simon Rattle nog eens terug voor werken van Haydn en Mozart. Twee dagen later komt Cecilia Bartoli langs om Handel te zingen. En de mezzo's blijven komen, met Anne Sofie von Otter en "Les nuits d'été" op 28 september.

Publicatie: maandag 28 maart 2005 om 10:47
Rubriek: Toekomstmuziek