Il Grand' Inquisitor

Märchen im Grand Hotel in Bad Ischl

Het Lehar-Festival in Bad Ischl zet meestal ook minder bekende werken op het programma, zoals dit jaar de Lustspiel-Operette Märchen im Grand Hotel van Paul Abraham.


Prinz Andreas, Infantin Isabella (foto © www.fotohofer.at)

Ondanks zijn hoge curiositeitsgraad, heeft Märchen im Grand Hotel al een keer eerder mijn pad gekruist, namelijk in Hannover. De operette dateert van 1934 en met zijn vele jazz-invloeden wordt het soms ook een jazzoperette genoemd. De actie begint en eindigt in Hollywood, waar de filmproducer Sam Makintosh in financiële problemen zit. Zijn dochter Marylou heeft het idee om naar Cannes te reizen en daar verwikkelingen in het Grand Hotel op te tekenen. De Spaanse Infantin Isabella en de prins Andreas verblijven in het hotel. De kelner Albert, die de neef van de hoteleigenaar blijkt te zijn, is ook verliefd op de Infantin... en de prins blijkt een oogje te hebben op Marylou. Genoeg stof voor een succesvolle film.

Net zoals in Hannover bestaat het grootste deel van de bezetting uit zingende acteurs en dansers. Enkel de Infantin en de Prinz zijn met "echte" zangers bezet. Maar alle stemmen worden met versterking door de luidsprekers gestuurd. Julia Koci zingt de Infantin met een karaktervolle sopraan. Maximilian Mayer is een goede Prinz, maar klinkt soms wat beperkt. Oliver Severin is een leuke Albert. Nina Weiss klinkt af en toe wat hees als Marylou, maar danst de sterren van de hemel. Sebastian A.M. Brummer is overdreven luid als Sam Makintosh, maar is overtuigender als hoteleigenaar Chamoix.

Regisseur Thomas Enzinger reduceerde het aantal rollen, waardoor het verhaal wat eenvoudiger te volgen wordt. Zo verkleedt Marylou zich zelf als Mabel om toegang te krijgen tot de Infantin. Grossfürst Paul en andere kleinere rollen worden geschrapt. Hij zorgt ook voor twee genderwisselingen. De gravin Inez de Ramirez wordt door de mannelijke acteur Walter Sachers gespeeld, in vrouwenkleden en zonder zangstem. Matard verandert hij in een vrouwelijke hoteldirecteur, goed gespeeld door Susanna Hirschler. Voor de rest is het een wervelend dansspektakel in een choreografie van Evamaria Mayer en Marie-Christin Zeisset (voor de tapdansscènes).

Publicatie: donderdag 1 augustus 2024 om 09:13
Rubriek: Operette