Il Grand' Inquisitor

Treurcantates in deSingel

Afgelopen weekend voerde a nocte temporis, het ensemble van tenor Reinoud Van Mechelen, cantates uit in een quasi-uitverkochte deSingel.


Tomás Král (foto © Barbara Dietl)

Ze hadden drie treurcantates uitgekozen, wat op zich wel een risico inhoudt op een zekere eentonigheid. Maar er was voldoende variëteit tussen de cantates met tevens een toenemende complexiteit in het orkest naarmate de avond vorderde. Zo begonnen ze met de vroege Bach-cantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, ook wel gekend als "Actus Tragicus". Een heel beperkt orkest met bassa continuo, twee blokfluiten en twee gamba's begeleidde de vier zangers die tevens als een viermanskoor de koorpartijen zongen. De sopraan Lore Binon zorgde voor een eerste ontroerend moment als ze "Er ist der alte Bund" besluit met een onbegeleide, muzikale doodsnikevocatie "Ja, komm, Herr Jesu, komm".

Het was hoogst interessant om deze cantate te confronteren met de Telemann-cantate Du aber Daniel, gehe hin', een deel van het repertoire dat ik zelden tot nooit gehoord heb. De cantate dateert uit dezelfde tijd als de "Actus Tragicus", maar we krijgen meteen een heel ander karakter, meer variatie, ook een veel dramatischere opzet. Afgezien van een sopraan-aria in het midden, is het eigenlijk een volledige bascantate waarin Tomás Král kon schitteren. Hij heeft in de laagte een mooie basklank, de hoogste noten waren soms wat onzuiver, maar hij is heel expressief in de recitatieven en kleurt ook mooi in de aria's... Ergens zit er een liedzanger in hem.

De avond werd afgesloten met de grote "Trauerode", oftewel Bachs Lass Fürstin, lass noch einen Strahl. Nu komen de andere zangers ook wat meer aan bod. Voor de altpartij was oorspronkelijk Carlos Mena voorzien, maar wegens ziekte werd hij vervangen door Clint Van der Linde... hij was niet meteen de beste vervanger. Hij zingt nogal onverstaanbaar Duits en in de aria "Wie starb die Heldin" laat hij sirene-achtige klanken horen. Reinoud Van Mechelen zong tenslotte de aria "Der Ewigkeit saphirnes Haus" met een mooie ronde tenor en een lange adem.

Publicatie: maandag 29 januari 2024 om 16:53
Rubriek: Oratorium