Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2005-2006

De Nederlandse Opera bijt de spits af met de aankondiging van hun volgend seizoen. Centraal staat uiteraard de Ring, die ze volgend seizoen als cyclus opvoeren. Voor mij is Simon Boccanegra nochtans de échte blikvanger.

Maar als een operahuis de volledige Ring des Nibelungen brengt, dan zal daar onvermijdelijk heel veel aandacht naartoe gaan. De productie van Pierre Audi en met Hartmut Haenchen in de orkestbak zal drie keer opgevoerd worden; elke cyclus is gespreid over acht dagen:

Drie van de vier opera's werden dit seizoen ook al hernomen en na de zomer vinden we daar een praktisch identieke bezetting terug, met o.a. Albert Dohmen als Wotan, Stig Andersen als Siegfried en twee Brünnhildes die elkaar afwisselen... Linda Watson en Nadine Secunde. Nadine Secunde komt later op het seizoen - in april 2006 - nog eens terug voor Elektra in de regie van Willy Decker.

Ik had initieel gedacht dat die Ring-cyclus zijn tol zou eisen op de rest van het seizoen, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Naast al dat Duits operageweld, staan er ook drie volbloed-Italiaanse opera's op het programma. Daarvan is Simon Boccanegra de uitschieter, vooral omwille van Andrzej Dobber in de titelrol. Maar Roberto Scandiuzzi als Fiesco en Marius Brenciu als Gabriele zien er ook niet slecht uit. Angela Marambio (Amelia) is mij onbekend. Het enige potentieel minpunt is de regie van Peter Mussbach, maar dat gaat me niet tegenhouden om in mei 2006 naar Amsterdam te trekken.

Nog een klassieker is de traditionele "double-bill" Cavalleria rusticana / Pagliacci. De enige naam die me in de bezetting aanspreekt is de bariton Zeljko Lucic die zowel Alfio als Tonio zingt... hij was verleden jaar nog een schitterende Ernesto in de concertante Il pirata van de Vlaamse Opera. Ik stel me iets meer vragen bij de Santuzza van Carol Vaness of de Canio van Dennis O'Neill... of de regie van Guy Joosten. Tenslotte hernemen ze ook Il barbiere di Siviglia in de klassiek ogende productie van Dario Fo.

In oktober/november staat er een ander soort dubbelopera op het programma. Dan wisselen opvoeringen van Handels Tamerlano en Alcina elkaar af in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voor beide opera's wordt beroep gedaan op Christophe Rousset en zijn Les Talens Lyriques. De bezetting van Alcina ziet er het meest interessant uit met Christine Schäfer (Alcina), Alice Coote (Ruggiero) en Marijana Mijanovic (Bradamante).

Tenslotte zijn er ook nog drie twintigste-eeuwse opera's... Het sluwe vosje met Rosemary Joshua, Lady Macbeth van Mtsensk met Christopher Ventris en Eva-Maria Westbroek, en The Bassarids van Hans Werner Henze. En in juni 2006 wordt After Life van Michel van der Aa in het "Muziekgebouw aan 't IJ" boven de doopvont gehouden.

Publicatie: zaterdag 12 maart 2005 om 10:03
Rubriek: Toekomstmuziek