Il Grand' Inquisitor

Robert Holl in Zeist

Tijdens het Zeister Liedfestival is er altijd een iets specialer recital. Ook dit jaar had Robert Holl een aantal jongere zangers rond zich verzameld om Schubertliederen met de pelgrim als thema te zingen.

Ze begonnen echter met het grote Goethe-gedicht Gesang der Geister über den Wassern waarin de menselijke ziel vergeleken wordt met water. Het is een groots opgezet werk voor acht zangers en vijf lage strijkers. Schuberts menselijke ziel en geestesgesteldheid blijkt dan weer uit het gedicht Mein Gebet, dat hij schreef toen hij zich in een van zijn syfilis-dieptepunten bevond:

Sieh, vernichtet liegt im Staube,
Unerhörtem Gram zum Raube,
Meines Lebens Martergang
Nahend ew'gem Untergang.

Robert Holl heeft deze tekst op muziek gezet voor bariton en hetzelfde lage strijkkwintet. Tomas Kildišius, die vorig jaar tijdens de 'master class' al zijn affiniteit voor Holls liederen getoond had, mocht het zingen.

Het was tevens het begin van een afwisselend recital met Schubertliederen, nu met Hans Eijsackers aan de piano, waarin elk van de acht zangers een of twee liederen vertolkte. Holl zong ook nog twee liederen. De klank die hij produceert, is nog altijd overweldigend. In Der Pilgrim neigde hij soms nog naar Sprechgesang met een exploderend slot "Und das Dort is niemals hier", maar in de Pilgerweise na de pauze zat ook zijn legato terug beter.

Om de avond af te sluiten, zongen ze weer het Gesang der Geister über den Wassern. Met deze bezetting zijn de mogelijkheden om dit werk live te horen vrij beperkt. De enige andere keer dat ik het hoorde was op de Schubertiade... tijdens Robert Holls afscheid in Schwarzenberg. Herhaalt de geschiedenis zich ?

Publicatie: zaterdag 20 mei 2023 om 10:19
Rubriek: Liedrecital