Il Grand' Inquisitor

La vie parisienne in Luik

Naar goede traditie, sluit de Waalse Opéra het jaar af met een operette. Dit seizoen is dat Offenbachs La vie parisienne.


Gabrielle, Le Brésilien

Palazzetto Bru Zane heeft een editie uitgebracht van de versie die Offenbach had willen opvoeren in 1866, maar die niet ongeschonden voorbij de censuur geraakte. Het is deze oorspronkelijke en integrale versie die deze maand in Luik te horen is onder de muzikale leiding van Romain Dumas.

Regisseur Christian Lacroix was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het decor en de kostuums. De operette speelt zich af aan de vooravond van de Parijse Expo van 1867 in een soort winkelmagazijn dat gemakkelijk omgebouwd kan worden van een treinstation, naar een salon of naar een hotel. Het is een leuke en kleurrijke productie die onstuitbaar voortdendert. De drieënhalf uur vliegen voorbij.

Er wordt meer dan behoorlijk gezongen, stijlvol, in verstaanbaar Frans en met goede tekstprojectie van de hele bezetting. Anne-Catherine Gillet schittert als de handschoenmaakster Gabrielle. Eléonore Pancrazi zingt Métella met een warme en diepe mezzo. Pierre Derhet werd wel "souffrant" aangekondigd, maar zong toch een goede Braziliaan. Het pingpongspel tussen Gardefeu, Flannan Obé, en Bobinet, Laurent Deleuil, werkt aanstekelijk. De Gondremarcks (in deze versie een Deens en geen Zweeds koppel) werden door Jérôme Boutillier en Sandrine Buendia met overgave vertolkt.

Kortom, de ideale eindejaarsproductie voor wie geen verminkte Verdi wil horen, of een Feydeau-bewerking ook maar niks vindt...

Publicatie: zaterdag 24 december 2022 om 09:16
Rubriek: Operette