Il Grand' Inquisitor

Carolyn Sampson in Wigmore Hall*

In Wigmore Hall wordt met "Songs of Spring" de lente ingeluid: een recital met Frans, Duits en Engels repertoire uitgevoerd door Carolyn Sampson en Joseph Middleton.

Middleton opende met het Schumannpianostukje Winterszeit I dat overgaat in de winterijzige akkoorden van Faurés L'hiver a cessé uit La bonne chanson. Het is altijd een plezier om naar Sampson te luisteren. Niet alleen omwille van haar prachtige sopraan en subtiele tekstduiding, maar in dit eerste blokje ook omwille van haar mooi Frans. Alle nuances van het piano komen aan bod in Chaussons bekendste lied Le colibri nadat het vogeltje arpeggiogewijs zijn vleugels uitslaat. In Debussy's Chansons de Bilitis presenteert Sampson zich als het zusje van Mélisande in de erotische fantasie van La flûte de Pan, het even sensuele La chevelure om terug naar de winter te keren in Le tombeau des naïades.

Robert en Clara Schumann leveren de bloemen voor dit lenterecital... verschillende rozen: waaronder het roosje van Röselein, Röselein dat in duet gaat met een beekje, het overbekende Lenau-lied Meine Rose waarin Sampson ook de onderliggende pijn niet vergeet of de nachtigaal die vanuit een rozenstruik in Liebeszauber iedereen betovert. Maar lenteliederen zijn niet allemaal rozengeur en en manenschijn. Van de "freudenlose Welt" in Mädchen-Schwermut word je niet vrolijk.

De sfeer wordt toch terug wat positiever met Schubert en bijvoorbeeld de dansende zonnestralen en de geurige weiden van Im Haine die alle pijn verdrijven, of de smachtende Ganymed die in het gras ligt te wachten tot Zeus hem door de wolken transporteert. Voor een keer kozen ze niet voor Im Frühling, maar wel voor een ander Schulze-lied Der liebliche Stern is weer typisch Schubert om een lied op het eerste zicht vrolijk te laten klinken, alhoewel het ook in doodsverlangen eindigt.

Het recital werd afgesloten met een paar Engelstalige liederen, met het ongecompliceerde The Daisies van Samuel Barber, of de vogels die opvliegen uit de piano in Bird songs at eventide van Eric Coates.

Publicatie: vrijdag 5 maart 2021 om 22:08
Rubriek: Liedrecital