Il Grand' Inquisitor

Gerald Finley in Cardiff*

Het Royal Welsh College of Music & Drama programmeert deze maand twee Schubertrecitals... met als eerste Die schöne Müllerin, met Gerald Finley en Julius Drake.

Het is altijd afwachten hoe een eerder donkere baritonstem als die van Finley de Müllerin benadert. Das Wandern is nog opvallend lichtvoetig, waarbij Finley een aantal verrassende versieringen toevoegt. Maar dat eerste lied blijkt het enige positieve moment te zijn. In Danksagung an den Bach horen we een treurende toon waardoor je de indruk krijgt dat de onfortuinlijke molenaarsknecht het broertje is van Winterreise-Wanderer. In Am Feierabend horen we al de berusting dat hij geen kans zal hebben bij de molenaarsdochter, gevolgd door Der Neugierige uitgevoerd met een ontroerende traagheid.

Ik heb al eerder zangers gehoord die geprobeerd hebben om een soort flashback-vertolking te geven met een ouder geworden molenaarsknecht - en dus één die de cyclus overleeft - die terugdenkt aan deze episode in zijn jeugd. Meestal vond ik dat weinig overtuigend, maar Finley is een van de eerste zangers die daar wel in slaagt. Ungeduld is dan ook niet de jeugdige uitbundigheid die we gewoonlijk horen, en in de hit Mein! doet "die geliebte Müllerin ist mein" pijn. Tussen deze twee liederen, werd de opeenvolging van Morgengruss, Des Müllers Blumen en Tränenregen als één emotioneel geladen geheel uitgevoerd.

Met Pause begint het groene jagerdeel van de cyclus en tevens het "Vorspiel" tot het pijnlijkste moment van zijn jonge leven. Der Jäger wordt opvallend onsnel uitgevoerd, onderstreept met droge pianoakkoorden van Julius Drake. Met Die böse Farbe brengt de vlucht in de natuur ook geen troost: het verscheurt zijn en ons hart. Met Des Baches Wiegenlied komen we terug bij de beek van het begin van de cyclus die uiteindelijk toch voor troost zorgt en niet zozeer het einde van zijn leven inluidt.

Ik vond het een heel mooie Müllerin... ondanks de minieme synchronisatievertraging tussen beeld en klank.

Publicatie: vrijdag 5 februari 2021 om 22:08
Rubriek: Liedrecital