Il Grand' Inquisitor

Christian Elsner in Freiburg*

Vanuit de Meckelhalle in Freiburg werd vandaag Winterreise live gestreamd met de tenor Christian Elsner en de pianist Matthias Alteheld als uitvoerders.

Er klinkt wel wat nagalm door in de lege Meckelhalle, maar Elsner is een top-liedzanger die je meteen meesleept in zijn ontroerende vertolking van Winterreise. Hij is niet de zanger die de extremen opzoekt, maar net overtuigt door het spanningsveld tussen verdriet en melancholie te verkennen. Het zijn twee emoties die sowieso Schuberts meesterwerk domineren, maar hij trekt dit consequent door vanaf een haast larmoyante Gute Nacht (met een opvallend jeugdig klinkende tenor) tot de berusting in Der Leiermann. Enkel in Die Wetterfahne flakkert even wat woede op.

De melancholie horen we op die momenten dat de Wanderer terugdenkt aan het verleden. Een eerste keer wordt dat treffend vertolkt in Der Lindenbaum. De herinneringen in Rückblick krijgen dan weer een eerder vertellend karakter. Frühlingstraum is een dromerig lichtpuntje tot het eindigt met het hartverscheurende "Wann halt' ich mein Liebchen im Arm ?", waarna hij die sfeer doortrekt in Einsamkeit.

Christian Elsner is ook zeer overtuigend in de dialogerende liederen. Als hij in Gefrorne Tränen tegen zijn tranen spreekt, dan doet hij dat met een andere kleur die lichtjes richting Sprechgesang gaat. Auf dem Flusse doet zelfs aan Die schöne Müllerin denken in de tedere manier waarop hij - zoals de molenaarsknecht - tegen het riviertje spreekt. In die context wordt Die Krähe een troostende metgezel op zijn reis. Dat spelen met kleur brengt me tot een opvallende vertolking van Der stürmische Morgen... een lied dat vaak weggezongen wordt, maar Elsner vindt de tijd om voor "Gemalt sein eig'nes Bild" toch een andere expressie te vinden en zo de hectiek te doorbreken.

Een en ander maakt dat het objectief gezien een vrij snelle Winterreise was, maar dat die toch nooit zo aanvoelde. Hoe dan ook, het was een mooie uitvoering die nog herbeluisterd kan worden op de website inFreiburgzuhause.

Publicatie: vrijdag 15 januari 2021 om 21:41
Rubriek: Liedrecital