Il Grand' Inquisitor

Der Vetter aus Dingsda in München*

In het Gärtnerplatztheater in München ging vandaag een nieuwe productie van Der Vetter aus Dingsda in première... als livestream.


Julia, Erster Fremder (foto © Christian POGO Zach)

Het was de eerste keer dat ik deze - bijna 100 jaar oude - Berlijnse operette van Eduard Künneke hoorde. De operette zit vol met onweerstaanbare dansaria's, gedrapeerd over een eenvoudig verhaaltje met een paar verwisselde identiteiten. De regisseur Lukas Wachernig verplaatste de handeling van de jaren '20 naar de jaren '60 met een kleurrijke en onderhoudende enscenering.

De bezetting is grotendeels bezet uit het eigen ensemble, aangevoerd door Judith Spießer. Ze zingt Julia de Weert met een mooie homogene sopraan en laat in een melancholische "Strahlender Mond" een aangename triller horen. De mannelijke protagonist is Maximilian Mayer. Hij zingt de 'eerste vreemdeling', alias August Kuhbrot, met een stralende tenor. Julia Sturzlbaum is een speels Hannchen. Naast deze operastemmen vallen musicalstemmen zoals die van Stefan Bischoff als de 'tweede vreemdeling' (en tevens de "Vetter" van de titel) wat uit de toon.

Hoe dan ook, voor alle operetteliefhebbers is het de moeite om Der Vetter aus Dingsda met deze productie te (her)ontdekken.

Publicatie: donderdag 17 december 2020 om 21:45
Rubriek: Operette