Il Grand' Inquisitor

Messiah in deSingel

De Messiah van Handel is een klassieker in de kerstperiode, alhoewel enkel het eerste deel over de geboorte van Christus handelt. De Akademie für Alte Musik en het RIAS Kammerchor hebben deze maand al een hele reeks opvoeringen van dit werk achter de rug in Duitsland en Nederland. Ze besloten hun tournee in Antwerpen.

Vooraf is het nuttig te weten dat mijn euro nogal laat gevallen was dat er een Messiah aan zat te komen, waardoor ik mij tevreden moest stellen met een van de laatste plaatsen op de eerste rij. Het was niet de meest ideale plaats voor wat de solisten betreft, die ik allemaal in profiel zag zingen. Dit was vooral een probleem voor de twee zangers - de tenor en de alt - die het verst weg stonden, voorbij de dirigent Daniel Reuss.

Het is misschien toeval, maar het waren wel de twee zangers die het dichtst bijstonden, die de meeste indruk maakten... in de eerste plaats David Wilson-Johnson. Het is waarschijnlijk zijn opera-ervaring die meespeelt, maar telkens hij voor hij het voetlicht treedt, creëert hij een personage die de Boodschap verkondigt. Met zijn openingswoorden "Thus saith the Lord of Hosts" kreeg ik de indruk dat er, zoniet een profeet, dan toch minstens een prediker verscheen die de gemeente het verhaal van de Messias kwam vertellen. Op dezelfde meeslepende manier bracht hij ook de andere aria's. De sopraan Carolyn Sampson is een nieuwe naam voor mij en het is een fantastische ontdekking. Ze zingt soms iets te koel en te berekend, maar haar coloraturen en lange fraseringen zijn adembenemend.

Aan de andere kant stond dan de tenor Jan Kobow, die dus iets moeilijker te beoordelen was. Hij heeft hoedanook geen echt grote stem en mijn plaatsing in de zaal hielp niet echt om hem goed te horen. In zijn openingsaria "Ev'ry valley" gebruikte hij extravagante coloraturen en nam op het einde zelfs iets teveel hooi op zijn vork, maar kon de schade toch nog goed camoufleren. De alt Marianne Beate Kielland is ook nieuw voor mij. Ze lijkt ook geen erg grote stem te hebben, maar ze klinkt wel mooi... zelfs als ze zonder vibrato zingt. Ze is nog jong en zal ongetwijfeld nog vocaal kunnen groeien en dan zal ze hopelijk niet meer tegen de limiet van haar kunnen aanlopen zoals bijvoorbeeld in het middendeel van "He was despised".

Door zo vooraan te zitten, leek het wel alsof ik midden in het orkest zat, waardoor de betrokkenheid vergroot wordt. Daniel Reuss leidde een heel enthousiaste Akademie en onttrok allerlei interessante geluiden uit het orkest. De meest opvallende was waarschijnlijk de herdersmuziek halverwege het eerste deel, waarbij ik aurale visioenen van doedelzakken kreeg.

Publicatie: woensdag 22 december 2004 om 18:05
Rubriek: Oratorium