Il Grand' Inquisitor

Bachkantates in deSingel

Vier kantates voor opeenvolgende zondagen, te beginnen met die voor de 19e zondag na het Feest van de Heilige Drievuldigheid, stonden op het programma van La Petite Bande in deSingel. Tegelijkertijd stelde Sigiswald Kuijken de "violoncello da spalla" voor.

Uit allerlei onderzoeken zou namelijk blijken dat de "violoncello", die door Bach als solo-instrument voorgeschreven werd in sommige kantates, niet hetzelfde instrument is als de cello zoals we die nu kennen. Het zou een kleiner instrument zijn - eerder een wat groot uitgevallen altviool - die tegen de schouder geplaatst wordt in plaats van tegen de kin.

In de eerste kantate van de avond - de bekende baskantate Ich will den Kreuzstab tragen (BWV 56) - wordt die 'schoudercello' gebruikt in het recitatief "Mein Wandel auf der Welt". De vocale partij werd gezongen door Stephan Genz. En dat was een spijtige zaak. In het liedrepertoire was hij een van mijn favoriete jonge baritons, maar deze kantate gaat duidelijk zijn mogelijkheden te boven. Hij heeft problemen met de tessituur van de kantate, de coloraturen waren pijnlijk, hij heeft niet de ademcontrole om de lange frazes tot een goed einde te brengen en was bij momenten moeilijk hoorbaar.

De tweede kantate was ook een solokantate, voor tenor deze keer. Christoph Genz - Stephans broer - mocht Ich armer Mensch, ich Sündenknecht (BWV 55) zingen. En dat klonk meteen al een heel stuk beter. Ook in de laatste kantate van de avond - Schmücke dich, o liebe Seele (BWV 180) - zong hij een indrukwekkende "Ermuntere dich", waarbij hij zelfs de verschillende herhalingen anders inkleurde. Hij was trouwens de enige die dat deed. Sophie Karthäuser zong haar aria's weliswaar mooi, maar meer ook niet. De alt Petra Noskaiova had enkel twee recitatieven te zingen... en dat was maar goed ook. Ik had de indruk dat haar stem niet helemaal juist zat en dat ze voor de aria's nog niet klaar zou zijn.

Voor wie dit concert gemist heeft in Antwerpen, voeren ze dit nog eens uit volgende zondag 31 oktober in de Miniemenkerk te Brussel.

Publicatie: woensdag 27 oktober 2004 om 22:39
Rubriek: Oratorium