Il Grand' Inquisitor

Dietrich Henschel in Brussel

In de reeks "Muziek en Poëzie" staat telkens een dichter en een componist centraal: Liederen worden afgewisseld met andere gedichten en teksten van dezelfde dichter. Dit wordt uitgevoerd door een zanger, pianist en recitant... die in goede banen geleid worden door een regisseur.

In het Théâtre Marni stond gisteren Stefan George centraal en dan meer specifiek zijn dichtbundel Das Buch der hängenden Gärten, waaruit Arnold Schönberg een reeks van 15 gedichten in een Liedcyclus verwerkt heeft. Het is een cyclus waarin de ontluikende liefde centraal staat, maar die op het einde toch uitdraait op een scheiding van de geliefden.

In deze voorstelling zijn de zanger, Dietrich Henschel, en de recitant, Michael Tregor, een en dezelfde persoon die terugkijken op die verloren liefde. Met zijn kenmerkende expressiviteit en aandacht voor tekstprojectie legt Dietrich Henschel hoofdzakelijk de nadruk op de uiteindelijke scheiding, waardoor de cyclus een heel donkere en dramatische kleur krijgt. Ik weet niet in hoeverre dit opgelegd werd door de visie van Corinna von Rad (de regisseur). Maar hierdoor gaat wel heel de sensualiteit en erotiek die 3/4 van de cyclus kenmerkt verloren en krijgen we een nogal eenzijdige kijk op dit werk. Spijtig, want Dietrich Henschel kan beter...

Publicatie: dinsdag 12 november 2002 om 09:09
Rubriek: Liedrecital