Il Grand' Inquisitor

Matthäus-Passion in het PSK

Ik heb zelden zoveel Nederlands horen spreken in het PSK. De Matthäus-Passion waarin ik gisteren verzeild geraakte, leek meer op een voorstelling voor familie en vrienden van het Octopus Kamerkoor en Le Concert d’Anvers... uiteraard onder de leiding van Bart Van Reyn. De zaal zat ook maar halfvol met allemaal lege balkons.

Bachs Matthäus-Passion blijft een absoluut meesterwerk en zelfs een vrij middelmatige uitvoering kan daar niets aan veranderen. Na een onevenwichtig openingskoor vond het Octopus Kamerkoor - uiteraard opgedeeld in twee koren en met een apart vrouwenkoortje dat de plaats innam van het kinderkoor - vrij snel de juiste versnelling. De grotendeels Britse solistenbezetting werd aangevoerd door een degelijke Benedict Hymas als de Evangelist. Marcus Farnsworth zong een vrij zwakke Christus met een lichte bariton die niet altijd even stabiel was.

Bij de vier aria-zangers sprong Griet De Geyter eruit. Ze heeft een mooie, lichte en toch expressieve sopraan. Na een treurige "Blute nur, du liebes Herz" volgde bijvoorbeeld een zonnige vertolking van "Ich will dir mein Herze schenken" en een ontroerende "Aus Liebe". Mezzo Eleanor Minney was de zwakke schakel in de bezetting. Haar stem is vrij klein en vanaf het tweede deel begint ze vermoeid te klinken met meer nasale klanken en minder ondersteunde tonen, waardoor het beroemde "Erbarme dich" niet echt overtuigde. Thomas Hobbs heeft een grote lyrische tenor en zingt "O Schmerz" met veel présence. Alex Ashworth zong de "Mache dich, mein Herze, rein" met een nobele bas en fantastisch ronkend timbre.

Publicatie: zaterdag 18 maart 2017 om 09:27
Rubriek: Oratorium