Il Grand' Inquisitor

Die Csárdásfürstin in Essen

Het is nog eens tijd voor een streepje operette ! Gisteren ging in Essen de herneming van Die Csárdásfürstin in première in de productie van Michael Sturminger.

Die Csárdásfürstin gaat uiteraard over een aanvankelijk onmogelijke liefde, tussen de cabaretdanseres Sylva Varescu - de "Csárdásfürstin" - en de adellijke Edwin. Edwins ouders hebben hem namelijk uitgehuwelijkt aan zijn nichtje Gravin Stasi en willen niet dat hij beneden zijn stand huwt. Maar uiteindelijk komt alles goed: Sylva trouwt met Edwin en Stasi vindt de liefde bij Graaf Boni.

Kálmán schreef de operette tijdens de eerste wereldoorlog, maar de regisseur verplaatst de actie naar de tweede wereldoorlog. Alles begint in een cabaret in Budapest waar Sylva afscheid neemt met een laatste bisnummer "Heia, in den Bergen ist mein Heimatland" tot Generaal - oftewel Obersturmbannführer - Rohnsdorff binnenvalt om Edwin terug te halen naar Wenen. Sylva is ook een Joodse wat de liefde voor Edwin extra bemoeilijkt.

Het klinkt erger dan het is... het is niet zo dat Sturminger er een of andere alternatieve Holocaust-productie van maakt. Het blijft decoratief nazisme in een verder vrij libretto-getrouwe voorstelling in een realistisch decor (op een draaiplateau) met de noodzakelijke operettedansjes en uiteraard de onweerstaanbare muziek. Want er wordt ook behoorlijk goed gezongen.

Bea Robein werd wel ziek aangekondigd, maar ze zong toch een boeiende Sylva Varescu. In het derde bedrijf begon ze wel moeizamer heen en weer te schakelen tussen haar registers. Maar ze heeft een pittige stem vol heerlijke weerhaakjes. Liliana de Sousa is daarentegen een zoetgevooisde en charmante Stasi.

Edwin werd vertolkt door Rainer Maria Röhr, die ik in Essen vooral in Wagner gehoord heb. Hij draait zijn hand ook niet om voor een operetterol. Zijn homogene tenor klinkt hier mooier dan als Loge of Mime, zijn hoge noten komen moeiteloos. Albrecht Kludszuweit (hij zong hier eerder Alberich) heeft ook een grote stem en is op alle vlakken een uitstekende Boni.

Publicatie: zaterdag 12 november 2016 om 09:01
Rubriek: Operette