Il Grand' Inquisitor

Hohe Messe in Eugene

Vijftig jaar geleden heeft Helmuth Rilling zijn koor, Gächinger Kantorei, opgericht. En hoewel het Bachfestival al 35 jaar bestaat, heeft dit koor nog nooit in Eugene opgetreden... tot gisterenavond.

De Hohe Messe is een van Bachs meest populaire werken in de VS, en Silva Hall zat dan ook afgeladen vol voor wat een magische avond zou worden. Vanaf het eerste akkoord van het Kyrie stroomt de warme, homogene koorklank de zaal in. Tot en met de zachtst uitgevoerde pianissimi tijdens het Credo is het pure magie als de Gächinger Kantorei zingt. Het applaus dat ze op het einde van de avond terecht ontvingen was een van de meest enthousiaste huldebetuigingen die ik ooit gehoord heb.

Bij de solisten was het vooral - en weer - Ingeborg Danz die uitblonk. Haar "Laudamus te" werd enkel overtroffen door haar "Agnus Dei". De stijl, beheersing en eerbied waarmee ze zingt, zijn adembenemend. Het mezza voce waarmee ze de tweede Agnus Dei zingt, grijpt naar de keel... het is pas als het koor de Hohe Messe afrondt met 'dona nobis pacem' dat we terugkeren naar meer aardse sferen en de ovaties losbarsten.

Als de drie andere solisten - Kirsten Blase, Lothar Odinius en Sanford Sylvan - op hetzelfde niveau als Danz geweest zouden zijn, dan zou het een quasi-perfecte opvoering geweest zijn. Niet dat ze slecht waren, maar Ingeborg Danz was gewoon een klasse apart.

Publicatie: woensdag 7 juli 2004 om 22:12
Rubriek: Oratorium