Il Grand' Inquisitor

Dorottya Láng en James Gilchrist in Oxford

Mijn laatste dag van The Oxford Lieder Festival was een Berlioz-dag. Overdag waren er weer lezingen in de Jacqueline du Pré Music Building. 's Avonds brachten Dorottya Láng, James Gilchrist en Julius Drake een recital met liederen van Berlioz, Liszt en Meyerbeer met Les nuits d'été als apotheose.

Láng en Gilchrist zongen afwisselend een lied, wat de continuïteit niet ten goed kwam. Maar Julius Drake hield het tempo erin en joeg hen op om wat sneller van plaats te verwisselen.

James Gilchrist zong op dezelfde frustrerende manier als een paar dagen eerder. Hij begon met Berlioz' La belle voyageuse, wat eigenlijk een Hosenrollen-lied is, met veel ongesteunde noten en een stem die alle richtingen uitging. Liszts Im Rhein kwam heel onvoorbereid over met veel pijnlijke passaggio-noten. Liszt heeft twee versies van dit lied geschreven, hij zong de eerste versie die gekenmerkt wordt door een continue waterstroom in de piano, die totaal niet kan tippen aan de Schumann-versie. En wat Meyerbeer gedaan heeft met Die Rose, die Lilie is te belachelijk voor woorden.

Na Gilchrist is Dorottya Láng een verademing, ze heeft een mooie mezzo met veel expressieve mogelijkheden. Van Berlioz' Zaïde maakt ze een halfzuster van Carmen met een onderscheidende donkere stem voor de koningin. Ook Liszts Die drei Zigeuner wordt een hele vertelling met kleurrijke vertolking. Ze heupwiegt sensueel door Meyerbeers Sicillienne, al is dat eerder een liedparodie met een onnozele pianobegeleiding.

Ik had gehoopt dat Láng de volledige Les nuits d'été voor haar rekening zou nemen, maar Gilchrist zong Villanelle en Au cimetière met zijn fluistertenor. Absence was een uitzondering, voor de eerste keer kregen we een enigszins gesteunde stem te horen, die bij het minste forte uitdeint tot een flakkerend vibrato. Láng zette de zaak recht met een onwezenlijke mooie Le spectre de la rose en een extreem traag uitgebouwde laatste strofe, een ontroerende Sur les Lagunes en een breed gedragen L'Ile inconnue.

Als bisnummer zongen ze Schumanns duet Er und Sie. James Gilchrist komt later dit seizoen naar deSingel voor een recital: ik kijk er al naar uit... ahum...

Publicatie: zondag 25 oktober 2015 om 10:11
Rubriek: Liedrecital