Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2014 - Halve finale

Iets na middernacht kwam de jury van de eerste ronde op het podium en las juryvoorzitter Arie Van Lysebeth de namen af van de 24 kandidaten voor de halve finale. Het is een lijst waar ik me redelijk goed in kan vinden.

Het genderevenwicht is ook al iets meer hersteld met 8 zangers en 16 zangeressen. De grootste delegatie komt uit Korea met zes zangers. Met vijf zangers lijkt België verhoudingsgewijs oververtegenwoordigd. Enkel de afwezigheid van de Canadese alt verbaast me. Dit zijn de 24 namen:

In principe treden ze ook in deze volgorde op, maar er zijn toch een paar verschuivingen.

In de halve finale zingen ze een programma van 25 à 30 minuten. Ze moeten daarvoor twee programma's voorbereiden met maximum 15 minuten overlap tussen de twee. De enige voorwaarde is dat een programma niet meer dan twee werken van dezelfde componist mag bevatten. Daarmee zijn we heel ver verwijderd van de oorspronkelijk opzet van de zangwedstrijd, waarbij de beste algemene zanger gezocht werd die zowel excelleert in opera, oratorium en liederen... zeg maar de nieuwe Dietrich Fischer-Dieskau.

Drie jaar geleden sneuvelde het opgelegd werk, omdat de jury met schaamrood op de wangen moest toegeven dat ze zo'n modern werk zelf te moeilijk vonden. Nu is er zelfs geen sprake meer van een opgelegd werk. Drie jaar geleden was er nog de verplichting dat ze Mozart, een lied, een mélodie en een Italiaanse opera moesten zingen. Over drie jaar verbieden ze waarschijnlijk het liedrepertoire, zodat het een gewone operawedstrijd wordt van dertien in een dozijn...

Hoedanook, voor wie al een blik wil werpen op de programma's die de kandidaten voorbereid hebben, heb ik hun programma's samengevat op deze pagina (PDF, 57 kB).

Publicatie: zaterdag 17 mei 2014 om 09:19
Rubriek: Concert