Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2014-2015

De Vlaamse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd met als thema "(on)macht". Ze hebben meteen ook de nieuwe naam "Opera Vlaanderen" en het bijhorende logo voorgesteld. De website (ook met een nieuw adres operaballet.be) wordt tegen volgend seizoen opgefrist.

Na de successen in de Munt, waagt de Vlaamse Opera zich ook aan de "grand opéra" met La Juive in een regie van Peter Konwitschny. Rachel wordt gezongen door Asmik Grigorian en Gal James, Roberto Saccà en Jean-Pierre Furlan alterneren als Eléazar.

Een andere "gewone" grote opera is Khovanshchina. De productie van David Alden is een co-productie met ENO. Er is een dubbele bezetting met Ante Jerkunica en Gleb Nikolsky (Ivan Khovanski), Alexey Tikhomirov en Alexey Antonov (Dossifei), Elena Manistina en Julia Gertseva (Marfa).

Volgend seizoen wordt de volledige Mozart-Da Ponte-cyclus van Guy Joosten hernomen. De Don Giovanni, die binnenkort in Gent in première gaat, zal in Antwerpen een grotendeels nieuwe bezetting krijgen met Josef Wagner (Don Giovanni), Stefan Kocan (Leporello), Christina Carvin (Donna Elvira) en Corinne Winters (Donna Anna). In Cosi fan tutte horen we Christina Carvin (Fiordiligi), Maria Kataeva (Dorabella), Sébastien Droy (Ferrando) en Riccardo Novaro (Guglielmo). Tenslotte zal Paul McCreesh Le nozze di Figaro dirigeren met David Bizic (Figaro), Julia Westendorp (Susanna), Levente Molnár (Graaf), Julia Kleiter (Gravin) en Renata Pokupic (Cherubino).

Ter gelegenheid van het Strauss-jaar komt er nieuwe Elektra in een regie van David Bösch. Irene Theorin en Caroline Whisnant alterneren als Elektra, Ausrine Stundyte en Liene Kinca zijn Chrysothemis, Renée Morloc zingt Klytämnestra.

Van het iets modernere repertoire staat Akhnaten van Philip Glass op het programma in een regie van Nigel Lowery en met Tim Mead in de titelrol. Er wordt ook weer meegewerkt aan het "Opera XXI-festival", met vier creaties. Samen met Muziektheater Transparant wordt bijvoorbeeld Private View - naar de Hitchcock-klassieker "Rear Window" - van Annelies Van Parys gecreëerd in de Vlaamse Opera.

Publicatie: dinsdag 6 mei 2014 om 18:03
Rubriek: Toekomstmuziek