Il Grand' Inquisitor

Die Fledermaus in Ljubljana

Ik zou het eigenlijk Netopir moeten noemen, want Die Fledermaus in de Opera van Ljubljana werd opgevoerd in een Sloveense vertaling. Maar Die Fledermaus blijft een geniale operette in eender welke taal... alhoewel de details van Frosch' traditionele monoloog me uiteraard ontgingen.


foto © Darja Stravs Tisu

Toen ik een paar jaar geleden al eens in Ljubljana was, was het operahuis half afgebroken voor renovatiewerken. Ondertussen is de 19de eeuwse gevel opgekuist, zijn de publieke ruimten opgefrist en werden een nieuwe toneeltoren en kantoor- en repetitieruimtes gebouwd. Het theater heeft een kleine zaal met ongeveer 500 plaatsen.

Ljubljana zal bij weinigen opduiken in een lijstje van de grote Europese operahuizen, maar ik was aangenaam verrast door de kwaliteit van de uitvoering. De productie van Zvone Sedlbauer is uiteraard traditioneel. Maar het is vooral de vocale bezetting met uitsluitend Sloveense zangers die opviel, in het bijzonder de drie hoofdrollen.

Eisenstein werd gezongen door de tenor Matjaz Stopinsek, wiens bio bulkt van de operetterollen. Hij zingt Gabriel met een homogene stem, alhoewel hij de echt hoge opties vermijdt. Martina Zadro zong een gedetailleerde Rosalinde. Er valt nauwelijks iets aan te merken aan haar stralende en grote sopraan met uitgebreide expressiemogelijkheden. Enkel de slotnoot van haar Czardas werd wat kort ingeslikt. De jonge sopraan Urska Arlic Gololicic heeft alle flitsende hoge noten voor Adele, maar heeft ook een meer lyrische basis dan de soubrette die we meestal in deze rol horen.

De lage mannenstemmen stonden op een iets lager niveau. Slavko Savinsek had wat tijd nodig om op te warmen als Dr. Falke. Zoran Potocan was een wat rauwe Frank. Orlofsky werd mannelijk bezet door Andrej Debevec. Officieel is hij een tenor, maar hij klinkt als een versleten bariton en was de enige zwakke schakel in deze voorstelling.

Wie toevallig in Ljubljana passeert, kan ik zeker een bezoek aan hun operahuis aanraden. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten: de topprijs parterre is slechts 35 euro...

Publicatie: zondag 9 maart 2014 om 09:58
Rubriek: Operette