Il Grand' Inquisitor

Opéra national de Paris 2014-2015

De Parijse Opéra national heeft haar volgend seizoen bekend gemaakt. Er staan 16 opera's op het programma, waarvan zes nieuwe producties. Opvallend is de afwezigheid van barok- en hedendaagse opera's.

Even opvallend is het grote aantal Franse opera's. De nieuwe productie waarvoor het ongetwijfeld storm zal lopen is Le Cid van Massenet, die ook nog eens in de Garnier speelt. Roberto Alagna is quasi-ideaal als Rodrigue, maar ook Anna Caterina Antonacci als Chimène en Annick Massis als L'Infante zijn de reis naar Parijs waard. Charles Roubaud doet de regie. In de Bastille zal Graham Vick een nieuwe productie brengen van Le roi Arthus met Thomas Hampson als Arthus, Sophie Koch als Genièvre en weer Roberto Alagna als Lancelot. Dat lijkt me ook een aanrader.

Andere Franse opera's zijn hernemingen van Pelléas et Mélisande (productie van Bob Wilson), met Stéphane Degout, Elena Tsallagova en Paul Gay. Voor Faust hebben ze een dubbele Faust met Piotr Beczala en Michael Fabiano, Krassimira Stoyanova als Marguerite en Ildar Abdrazakov als Méphistophélès. Véronique Gens zal in Garnier de titelrol van Glucks Alceste zingen in de productie van Olivier Py.

Angela Gheorghiu en Svetla Vassileva alterneren in een nieuw Adriana Lecouvreur in een regie van David McVicar. Marcelo Alvarez zingt Maurizio en Luciana D'intino de Prinses van Bouillon. Damiano Michieletto regisseert een nieuwe productie van Il barbiere di Seviglia. De hoofdrollen zijn dubbel bezet met Dalibor Jenis en Florian Sempey (Figaro), Karine Deshayes en Marina Comparato (Rosina), en René Barbera en Edgaro Rocha (Almaviva).

Pierre Audi is verantwoordelijk voor een nieuwe Tosca met een driedubbele bezetting: Martina Serafin, Oksana Dyka en Béatrice Uria-Monzon (Tosca) en Marcelo Alvarez, Marco Berti en Massimo Giordano (Cavaradossi). La bohème wordt hernomen met Ana Maria Martinez en Nicole Cabell (Mimi) en Khachatur Badalyan en Dimitri Pittas (Rodolfo). De productie van La traviata die dit jaar het seizoen afsluit, zal het volgende seizoen openen. Ook hier een dubbele bezetting met Ermonela Jaho en Venera Gimadieva (Violetta), Francesco Meli en Ismael Jordi (Alfredo), en Dmitri Hvorostovsky en Fabio Capitanucci (Germont).

Er staan volgend seizoen niet minder dan drie Mozart-opera's op het programma. Die Entführung aus dem Serail is nieuw (regie van Zabou Breitman) en zal opgevoerd worden in de Garnier. De Don Giovanni van Haneke wordt hernomen met Erwin Schrott. De Carsen-productie van Die Zauberflöte die volgende week in première gaat, wordt hernomen met Mauro Peter en Julien Behr (Tamino) en Jacquelyn Wagner en Camilla Tilling (Pamina).

Een andere klassieke Carsen, Dvoraks Rusalka, wordt nog maar eens hernomen met Olga Guryakova als Rusalka. Tenslotte zijn er nog twee hernemingen uit het Duits repertoire: Hänsel und Gretel in de regie van Mariame Clément en Ariadne auf Naxos (Pelly-productie) met Karina Mattila en Klaus Florian Vogt.

Publicatie: dinsdag 4 maart 2014 om 18:43
Rubriek: Toekomstmuziek