Il Grand' Inquisitor

Les fêtes de l'Hymen et de l'Amour in het PSK

In 1764 overleed Jean-Philippe Rameau, hetgeen 2014 tot een Rameau-jaar maakt. Bozar organiseert de komende maanden verschillende Rameau-concerten in Brussel. Voor het concert van Le Concert Spirituel werkten ze samen met het Centre de musique baroque de Versailles, dat zichzelf uitgeroepen heeft tot officiële coördinator van alle Rameau-festiviteiten.

Les fêtes de l'Hymen et de l'Amour, ou Les dieux de l'Egypte is een opéra-ballet dat in 1747 gecreëerd werd in Versailles naar aanleiding van het tweede huwelijk van de Dauphin, de zoon van Louis XV. Het werkt bestaat uit een allegorische proloog met Hymen en Amour, gevolgd door drie zogenaamde "entrées". Elke entrée is opgebouwd rond een ballet. Elke bedrijf heeft zo een op zich staand verhaaltje over de liefde en het huwelijk van een vrouw en een Egyptische god, respectievelijk Osiris, Canope en Aruéris.

In het PSK hoorden we uiteraard een concertante uitvoering. Maar elke entrée begon wel met dirigent Hervé Niquet die de scène beschreef volgens de aanduidingen in het libretto. Het programmaboekje bevatte geen libretto en er waren geen boventitels, maar alle zangers zongen met een uitstekende dictie.

Het waren vooral de vrouwen die show stalen. In de eerste plaats was Carolyn Sampson een prachtige Memphis (2de entrée). Als Amour moest ze nog wat naar de juiste expressie zoeken. In vergelijking met haar, kwam Blandine Staskiewicz wat bleek over als Hymen. Chantal Santon-Jeffery zong dan weer de koningin Orthésie (1ste entrée) en de nimf Orie (3de entrée) met grote stem, veel kleur en expressieve tekstprojectie.

Bij de mannen was het vooral Mathias Vidal die opviel met zijn homogene tenor en meeslepende vertolking van Plaisir, Agéris en Aruéris. Maar ook Reinoud Van Mechelen was een geëngageerde Osiris. Tassis Christoyannis, een paar jaar geleden was hij Germont in de Munt, was niet altijd even zuiver, maar was toch een overtuigende Canope.

Om het Rameau-jaar te beginnen was dit hoedanook een geslaagd concert... spijtig dat er nog zo veel lege plaatsen waren in het PSK. Wie deze opéra-ballet (nog) eens wil horen, kan afstemmen op culturebox waar de voorstelling uit Versailles nog te bekijken valt.

Publicatie: donderdag 20 februari 2014 om 17:13
Rubriek: Opera