Il Grand' Inquisitor

Vlaamse Opera 2013-2014

De Vlaamse Opera haalt voor het volgende seizoen een paar grote titels boven. Bij de regisseurs zijn er veel nieuwe namen en een paar oude bekenden. De chef-dirigent Dmitri Jurowski neemt drie kanjers van partituren voor zijn rekening.


foto © Veerle Frissen

Die eerste kanjer is Tristan und Isolde als seizoensopener. Stef Lernous is de regisseur. Er is een dubbele bezetting voorzien. Met Franco Farina krijgen we een Italiaanse Tristan tegenover Lioba Braun als Isolde. De alternatieve bezetting bestaat uit Andreas Schager en Marion Ammann. Ante Jerkunica komt - na zijn Sarastro dit seizoen - terug als König Marke.

Jurowski staat ook in de orkestbak voor Der Rosenkavalier in een regie van Christoph Waltz. Met Maria Bengtsson (Feldmarschallin), Stella Doufexis (Octavian) en Christiane Karg (Sophie) lijkt dat op papier een zeer goede bezetting. Bij de mannen horen we Albert Pesendorfer als Ochs en Michael Kraus als Faninal.

De laatste "kanjer" is Lady Macbeth. Ik sta niet echt te springen om te weten wat Calixto Bieito daarvan gaat maken. Ausrine Stundyte zal de hoofdrol zingen, naast veteraan John Tomlinson als Boris en Ladislav Elgr als Sergey.

Na de legendarische Carsen-productie, regisseert Frans Willem de Haas een nieuwe productie van Tosca. Er is een dubbele bezetting voorzien met Susanna Branchini en Olga Romanko (Tosca), Misha Didyk en Dmitri Polkopin (Cavaradossi), en Valery Alexeev en Gregg Baker (Scarpia).

Het regisseursduo Moshe Leiser en Patrice Caurier zullen de Rossini-Otello regisseren. Alberto Zedda is weer van de partij als dirigent. De solisten zijn Gregory Kunde als Otello en Carmen Romeu als Desdemona.

Blauwbaards Burcht en Winterreise vormen een origineel tweeluik. De Schubertcyclus wordt - enigszins verrassend - met piano uitgevoerd. Het had interessant kunnen geweest zijn om Bartok met bijvoorbeeld Zender te confronteren. Kornél Mundruczó zal de twee werken in beeld brengen. De zangers zijn Stefan Kocán (Blauwbaard) en Asmik Grigorian (Judith). Toby Girling zal de Wanderer zingen.

In een ver verleden heeft Guy Joosten ooit al eens een Don Giovanni geregisseerd voor de Vlaamse Opera... een productie die ik al lang verdrongen heb. We zijn ondertussen twintig jaar verder en ik veronderstel dat het dus wel een nieuwe productie zal zijn waarmee het seizoen afgesloten wordt. Iain Paterson en Alastair Miles zingen respectievelijk de Don en Leporello, Susan Gritton is Donna Elivra. Het nobele koppel wordt vertolkt door Burçu Uyar (Donna Anna) en Magnus Staveland (Don Ottavio).

Publicatie: woensdag 24 april 2013 om 14:56
Rubriek: Toekomstmuziek