Il Grand' Inquisitor

I Capuleti e i Montecchi in het PSK

De Opera van Luik bracht gisteren in het PSK een wervelende en opzwepende concertante uitvoering van Bellini's opera I Capuleti e i Montecchi.

De in de seizoensbrochure aangekondigde Giulietta en Romeo (Lisnic en Todorovich) werden de afgelopen weken vervangen. En de nieuwe Giulietta was ondertussen ook ziek gevallen, waardoor ze in extremis de Russische sopraan Ekaterina Siurina moesten overvliegen uit Moskou. Maar wat een vervanging... in een woord: fe-no-me-naal !

Deze jonge sopraan - ik schat haar vooraan in de twintig - heeft een onaards mooie, glasheldere, loepzuivere stem. Haar woordprojectie en frasering doet bij momenten Callasiaans aan, alhoewel ze totaal anders klinkt. Als ze coloraturen zingt, dan zijn die volledig geïntegreerd in de rest van haar stem... ze moet niet eerst naar een of andere coloratuurversnelling overschakelen. Haar hoge zwevende noten zijn even hemels en even homogeen als de rest van haar stem. Ekaterina Siurina is ongetwijfeld een zangeres om in de gaten te houden.

Haar Romeo, de Roemeense mezzo Ruxandra Donose, moest niet echt voor haar onderdoen. Aanvankelijk "sprong" ze een beetje teveel naar de hoge noten, maar dat verdween in de loop van de avond. Ze heeft een romige stem met die constante donkere mezzo-ondertoon. De duetten met Siurina waren van een ontroerende schoonheid. De tenor Cesare Catani zong Tebaldo. Hij is niet meteen de meest subtiele tenor, maar zijn stem zit wel goed en de manier hoe zijn hoogte eruit knalt, is best wel opwindend.

Publicatie: donderdag 15 april 2004 om 07:35
Rubriek: Opera