Il Grand' Inquisitor

De Munt 2013-2014

Het volgende Muntseizoen heeft het thema rebellie meegekregen. Met dat thema had ik verwacht dat La muette de Portici, de co-productie met de Opéra Comique, zou geprogrammeerd worden... maar die is blijkbaar ergens op de tekentafel blijven liggen. Er komen volgend seizoen wel vier andere Franse opera's.

Eén van de opera's waar ik naar uitkijk, is Hamlet. Deze productie was ook eerder al te zien in het Theater an der Wien en verenigt met Marc Minkowski en Olivier Py hetzelfde artistiek team dat ons eerder Les Huguenots gegeven heeft. De hoofdrollen zijn dubbel bezet met Stéphane Degout en Franco Pomponi als Hamlet, en Sonya Yoncheva en Rachele Gilmore als Ophélie.

Philippe Boesmans creëert weer een opera aan de Munt. Deze keer is het Au monde, gebaseerd op het toneelstuk van Joël Pommerat, bekend van Thanks to my eyes. De bezetting ziet er interessant uit met Stéphane Degout, Patricia Petibon, Yann Beuron en Werner Van Mechelen.

Het seizoen zal afgesloten worden met de Berlioz-versie van Glucks Orphée et Eurydice met Stéphanie d'Oustrac als Orphée, en Sabine Devieilhe als Eurydice. Deze opera is hopelijk niet te hoog gegrepen voor Romeo Castellucci, na zijn mislukte Parsifal...

Tenslotte komt er ook een concertante Guillaume Tell onder leiding van Evelino Pidò. Nicola Alaimo zal de titelrol zingen (hij zong de rol dit seizoen ook in Amsterdam), Eric Cutler en Ermonela Jaho zijn respectievelijk Arnold en Mathilde.

Als we dan toch een rebels seizoen krijgen, dan is de dansvoorstelling C(h)oeurs van Alain Platel rond muziek van Verdi en Wagner misschien een logische keuze. Toen deze productie in Madrid in première ging, stond naar verluidt het Teatro Real op stelten...

"Echte" Verdi krijgen we met Rigoletto. Robert Carsen maakt hiermee zijn Muntdebuut; deze enscenering zal deze zomer op het Festival van Aix in première gaan. George Gagnidze en Dimitri Platanias alterneren als Rigoletto. Ook voor Gilda (Simona Saturová en Anne-Catherine Gillet) en de Hertog (Arnold Rutkowski en Arturo Chacón-Cruz) is een dubbele bezetting voorzien.

Ivo van Hove gaat La clemenza di Tito regisseren. Ook hier is een dubbele vocale bezetting voorzien, die er bijna over de volledige lijn goed uitziet... met Kurt Streit en Charles Workman als Tito, Anna Bonitatibus en Michèle Losier als Sesto, en Véronique Gens en Alex Penda (in een vorig leven gekend als Alexandrina Pendatchanska) als Vitellia.

Alvis Hermanis is een nieuwe regisseursnaam. Hij zal Jenufa regisseren met Sally Matthews en Alexia Voulgaridou als Jenufa.

Tenslotte zal Jérémie Rhorer nog een concertante Fidelio dirigeren met Paul Groves als Florestan en Malin Byström als Leonore.

Publicatie: donderdag 21 maart 2013 om 13:12
Rubriek: Toekomstmuziek