Il Grand' Inquisitor

Angelika Kirchschlager in Schwarzenberg

De Schubertiade Schwarzenberg begon vandaag met een lichtvoetige matinee met Schrammelmuziek uitgevoerd door Angelika Kirchschlager, voor de gelegenheid gekleed in een Dirndl, en de Philharmonia Schrammeln Wien.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Een Schrammel-ensemble, zo genoemd naar de gebroeders Schrammel, is een specifiek Weens kwartet met twee violen, een gitaar en klarinet, later aangevuld met een accordeon. "Toevallig" heeft Kirchschlager recent een CD uitgebracht met deze muziek, waarvan de inhoud dan ook grotendeels op het programma van dit concert stond.

Maar vooraleer in de Weense U-Musik uit de 19de eeuw te duiken, begonnen ze met Schubert, in een bewerking voor verschillende combinaties van de Schrammelinstrumenten van ene Martin Kubik. In Seligkeit viel meteen Kirchschlagers donker register op. Voor de heikele piano's van Der Jüngling an der Quelle was het nog iets te vroeg op de dag. Heel mooi was dan weer Der Wanderer an den Mond of Frühlingsglaube.

De wals Dorfschwalben aus Österreich van Joseph Strauss was een aanloop naar een paar Wunderhorn-liederen van Mahler. In Ablösung im Sommer en Ich ging mit Lust mocht de klarinettist zich uitleven om nog meer vogelgeluidjes te maken.

Na een polka van weer Joseph Strauss, kwamen vier "Wienerlieder aus den Kremser Alben". Een piepjonge Kirchschlager heeft deze muziek pakweg twintig jaar geleden al eens opgenomen en de meest serieuze van de vier, Das war in Petersdorf, zingt ze ook regelmatig als bisnummer. Kortom, ze is vertrouwd met deze muziek en werpt zich dan ook met hart en ziel op deze liederen. De drie andere liederen zijn in onbegrijpelijk Weens dialect, maar ze weet perfect de sfeer over te brengen, inclusief gejodel in 's Wäschermadl von Liechtenthal en I bin a Madl von einer eigenen Rass'.

Het is allemaal geen diepgravende muziek, maar wel ideaal om een zonnig festival in het Bregenzer Wald mee te beginnen.

Publicatie: zondag 28 augustus 2011 om 14:16
Rubriek: Liedrecital