Il Grand' Inquisitor

Festival d'Aix-en-Provence 2011

Er staan zes opera's op het programma van het Festival d'Aix-en-Provence, waarvan er twee in het oog springen. In La traviata zingt Natalie Dessay de titelrol. Thanks to my eyes is een nieuwe opera van Oscar Bianchi, een coproductie met de Munt en volgend seizoen ook in Brussel te zien in het Théâtre National.


foto © Pascal Victor

Twee jaar geleden heeft Natalie Dessay voor de eerste keer Violetta gezongen in het operafestival van Santa Fe, alhoewel ze geen evidente stem heeft voor deze rol. De productie van Jean-François Sivadier, van het type theater-in-het-theater, is op maat voor haar gemaakt. De kritieken in de Franse kranten bevestigen dan ook dat ze een fascinerende Violetta neerzet, maar dat er op vocaal vlak te veel gaten vallen. Ze krijgt repliek van de Alfredo van Charles Castronovo en de Germont van Ludovic Tézier.

Verschillende opera's en concerten uit Aix worden gestreamd op Arte LiveWeb. Vanavond zal La traviata live getoond worden. Daarna blijft de uitzending nog een paar maanden online beschikbaar.

De creatie van Thanks to my eyes werd al een week geleden uitgezonden. Het is een kameropera van 75 minuten waarvoor Joël Pommerat het libretto schreef en ook de regie doet.


foto © Elisabeth Carecchio

De recensenten verwezen vaak naar parallellen met Pelléas et Mélisande, maar muzikaal kon het verschil niet groter zijn. De zangers wisselen vooral Sprechgesang en spreken af met soms onlogische intervalsprongen. Met het kleine orkest wordt vooral sfeer gecreëerd. Het is het soort muziek dat me maar weinig kan boeien.

LiveWeb zal morgen ook nog de "pastoral opera" Acis and Galatea van Handel vertonen.

Publicatie: zaterdag 16 juli 2011 om 16:53
Rubriek: Toekomstmuziek