Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2011 - Halve finale

Zoals gewoonlijk de laatste jaren, praat Marlène de Wouters de optredens van de kandidaten aan elkaar. Toen ze gisteren rond 22u30 de laatste kandidaat aankondigde, meldde ze tevens dat de proclamatie rond middernacht voorzien was. Uiteindelijk duurde het nog tot 0u28 eer de jury op het podium van het Conservatorium kwam.

Ik begrijp trouwens niet waarom dat altijd zo lang moet duren. De Koningin Elisabethwedstrijd bestaat wel al sinds 1937, maar ondertussen hebben ze wel al computers uitgevonden. En aangezien de berekeningsmethode beschreven staat in het reglement, kan met een eenvoudig rekenblad de selectie op minder dan een half uur vastgelegd worden. Maar het zou me niet verbazen als de berekeningen nog op ambachtelijke manier met lei en griffel gebeuren.

Hoedanook... anderhalf uur nadat de laatste kandidaat opgetreden had, begon voorzitter Arie van Lysebeth aan het voorlezen van de 24 namen van de geselecteerden voor de halve finale. In volgorde van optreden tijdens de halve finale, zijn het:

Zoals gewoonlijk zitten er wel een paar verrassingen in deze selectie. Zoals eerder al gealludeerd stond de keuze voor Sonja Saric of Sébastien Parotte in de sterren geschreven. Onbegrijpelijker is de afwezigheid van Bianca Koch of Julia Westendorp. De selectie van vijf Belgen is ook statistisch niet te verklaren. De nationalistische gevoelens zullen de komende dagen ongetwijfeld weer de kop opsteken, alsof het een wedstrijd van België tegen de rest van de wereld is. Op de openbare zender cobra.be was bijvoorbeeld tijdens de eerste ronde enkel oog voor de Belgische kandidaten en werden al de andere kandidaten doodgezwegen.

Voor de volledigheid... Als ik de halve finale had mogen samenstellen, dan zou die er zo uitgezien hebben (in volgorde van voorkeur na slechts twee aria's/liederen, met nog een aantal ex aequo's, en in kleur de zangers die ook uit de jurybeoordeling kwamen):

Morgen begint meteen de halve finale na slechts één rustdag. Er zijn zes sessies met elk vier zangers. Na de hectische eerste rotonde, zal het - op zijn minst voor het publiek - iets rustiger worden.

Dit jaar is er ook een en ander gewijzigd aan het programma van de halve finale. Vroeger gaven de kandidaten een lijst met aria's en liederen op. Uit die lijst koos de jury welke werken ze wilden horen. Nu moet elke kandidaat twee "coherente" recitalprogramma's van telkens ongeveer 25 minuten samenstellen. Er mag maximum 15 minuten overlap zijn tussen de twee programma's. De dag voor het optreden, krijgen ze dan te horen welke van de twee programma's ze zullen moeten zingen.

Aan het programma zijn nog wat andere voorwaarden gesteld. Zo moet er in elk programma minstens een Mozart-aria zitten. En in de twee programma's samen moet minstens één Frans en Duits lied voorkomen en één Italiaanse opera-aria. Wat wel opvalt, is dat het niet verboden is om werken uit de eerste ronde te hernemen in de halve finale. Er zijn effectief verschillende kandidaten die deze "gemakkelijke" optie kiezen, wat vooral getuigt van een beperkt repertoire of dat ze de moeite niet willen nemen om twee extra werken voor te bereiden. Het is beter verdedigbaar dat ze een werk in de finale hernemen, omdat ze dan met orkest moeten zingen.

Wie niet naar de het Conservatorium komt, kan de halve finale toch volgen, bijvoorbeeld via streaming video op internet.

Publicatie: zondag 8 mei 2011 om 20:41
Rubriek: Toekomstmuziek