Il Grand' Inquisitor

De Munt 2011-2012

De Munt heeft haar nieuw seizoen voorgesteld met als rode draad "op zoek naar onze identiteit in verscheidenheid". Het is ondertussen reeds het vijfde seizoen van Peter De Caluwe als intendant, wat onder andere betekent dat er hernemingen opduiken uit zijn vorige seizoenen.

Het is opvallend dat een groot deel van het seizoen gewijd is aan opera's uit de 20ste eeuw. Ik ben blij dat ze bijvoorbeeld Enescu's Oedipe programmeren in een productie van La Fura dels Baus. Na een jaar afwezigheid is ook Dietrich Henschel terug voor de titelrol, en verder met Natascha Petrinsky als Jocaste en Marie-Nicole Lemieux als La Sphinge.

De Strauss-trilogie met Guy Joosten wordt verdergezet met Salome. Er is een dubbele bezetting voor Salome, Amanda Echalaz en Nicola Beller Carbone, Herodes, Chris Merritt en Gerhard Siegel, en Herodias, Doris Soffel en Hedwig Fassbender. Scott Hendricks zingt Jochanaan. Deze productie was in 2009 reeds te zien in Barcelona.

Van Szymanowski wordt diens Król Roger concertant opgevoerd. Hartmut Haenchen dirigeert, met Andrzej Dobber als Roger en Olga Pasichnyk als Roxana.

Oscar Bianchi componeerde de Thanks to my eyes voor het festival van Aix en deze nieuwe opera zal ook in de Munt opgevoerd worden. Het libretto en de regie zijn van Joël Pommerat. Van deze regisseur wordt ook een theatervoorstelling Cendrillon opgevoerd in het Théâtre National. Ik vind nog altijd dat het niet de taak van Munt is om haar geld te verspillen aan theatervoorstellingen, maar soit...

De andere Cendrillon, die van Massenet, staat echter ook op het programma tijdens de kerstperiode. Net zoals bij Don Quichotte, wordt ook nu de regie gedaan door Laurent Pelly. Er worden twee versies opgevoerd, met sopraan Anne-Catherine Gillet en mezzo Rinat Shaham als Cendrillon, gecombineerd met een mezzo-Prins Sophie Marilley en een tenor-Prins Frédéric Antoun.

De twee hernemingen die voorzien zijn, hadden ze wat mij betreft nog rustig een paar jaar in de kast mogen laten liggen. De Warlikowski-productie van Médée wordt opgevoerd met de twee zelfde hoofdrolspelers, Nadja Michael en Kurt Streit als respectievelijk Médée en Jason. De Herheim-productie van Rusalka krijgt een bijna volledige dubbele bezetting met Myrto Papatanasiu en Tatiana Monogarova in de titelrol.

Het seizoen eindigt volledig Italiaans. Handels Orlando zal geproduceerd worden door Pierre Audi. Spijtig genoeg voeren ze het op met een contratenor, Bejun Mehta, als Orlando. Sophie Karthäuser en Kristina Hammarström zijn Angelica en Medoro. René Jacobs zal het barokorkest B'Rock dirigeren. Interessant om weten, is dat in die periode het Muntorkest en -koor uitgeleend worden aan de Parijse Opéra Comique voor La muette de Portici. Aangezien het koor en orkest die muziek dan toch al ingestudeerd hebben, lijkt het me niet meer dan opportuun dat die productie nadien ook naar Brussel komt... tenzij België nog niet klaar is voor een volgende "Amour sacré de la patrie"...

Die Orlando maakt deel uit van een Orlando-triologie. Het seizoen wordt namelijk geopend met een concertante uitvoering van Haydns Orlando Paladino, ook met René Jacobs maar met het Freiburger Barockorchester. Stéphane Degout en Sine Bundgaard zullen Orlando en Angelica zingen. En tegen het einde van het seizoen komt het jongerenproject van Muziektheater Transparant rond de Orlando van Vivaldi naar de Munt.

Voor Anna Caterina Antonacci wordt een concertante Otello geprogrammeerd, in de versie van Rossini. Gregory Kunde zal Otello zingen. En het seizoen wordt afgesloten met Il trovatore onder leiding van Marc Minkowski. De vier hoofdrollen worden gezongen door Marina Poplavskaya (Leonora), Misha Didyk (Manrico), Scott Hendricks (Luna) en Sylvie Brunet (Azucena). Ik loop wel niet echt warm voor de keuze van Dmitri Tcherniakov als regisseur.

Bij de liedrecitals zijn er een paar die eruit springen. Zo wordt er een Schumann-liederkwartet opgevoerd met Marlis Petersen, Anke Vondung, Werner Güra en Konrad Jarnot. Brahms' cyclus Die schöne Magelone, die ik tot nu toe enkel nog maar op de Schubertiade Schwarzenberg gehoord heb, zal gebracht worden door Christian Gerhaher. Angelika Kirchschlager komt ook Brahms zingen, naast liederen van Liszt. Christianne Stotijn combineert liederen van Berg en Schubert. En hét recital van het seizoen komt helemaal op het einde van het seizoen, met bariton Gerald Finley en Winterreise.

Publicatie: woensdag 16 maart 2011 om 09:01
Rubriek: Toekomstmuziek